FINE'SA CREDOS d.d.

Evo koliko se dnevno u Varaždinsku županiju "slije" inozemnog kapitala...

Hrvatska gospodarska komora objavila je podatke od 1993. godine do danas...
Objavljeno: 29.01.2021. 11:50

Zadnja izmjena: 20.08.2021. 10:21

Foto: Fine'sa Credos d.d. - članica consulting financijsko investicijskog holdinga Fine'sa

U proteklih 27 godina, otkako se vodi statistika, na područje Varaždinske žuapanije slilo se inozemnih investicija u vrijednosti većoj od 2,65 milijarde eura.

Na kontinentu smo treći prema visini inozemnih ulaganja, odmah nakon Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Među svim županijama – kada se, dakle, pribroje i primorske županije – nalazimo se točno na polovici ljestvice. Gledajući prema „slijevanju“ inozemnog kapitala, druga županija nakon Grada Zagreba je Istarska. Na području Grada Zagreba od 1993. godine uložilo se više od 23,73 milijarde eura, a u Istarsku županiju nešto manje od 11 milijarda eura.

DESET PUTA MANJE

Najmanje se ulagalo u Virotovitičko-podravsku županiju, bez obzira gledamo li podatke prema podjeli na Kontinent/Jadran ili prema ljestvici županijama općenito. U Virovitičko-podravsku iz inozemstva je do sada uloženo nešto manje od 252 milijuna eura ili čak deset puta manje nego u Varaždinsku županiju.

IZA NAS NAJBOLJI ZAGORCI

Kada je riječ o županijama u okruženju, odmah iza nas najbolje stoji Krapinsko-zagorska županija s 2,23 milijarde eura inozemnih ulaganja. S inozemnim ulaganjima nešto većim od jedne milijarde, Međimurska županija je treća. S manje od milijardu eura ulaganja, najlošije u okruženju stoji Koprivničko-križevačka župaija,u koju je do sada uloženo 929,4 milijuna eura.

273 TISUĆE EURA DNEVNO

Stavimo li podatke u prosjek: ispada da se u Varaždinsku županiju tijekom posljednjih 27 godina svaki dan uložilo više od 273 tisuće eura, odnosno 8,1 milijuna eura mjesečno, odnosno – godišnje – više od 98,3 milijuna eura. Riječ je, kako napominje HKG, o izravnim inozemnim ulaganjima koja se broje prema sjedištu tvrtke, a tvrtka može obavljati djelatnost i u drugim županijama.

Izvor: HGK

Rubrika pod pokroviteljstvom:

Fine'sa Credos d.d., financijska kompanija sa sjedištem u gradu Varaždinu, građanima nudi štednu alternativu s prinosom od 4,00%, 4,25% i 4,50 %. Za više informacije nazovite: 042/492-973, posjetite web stranicu www.finesa-credos.hr ili se obratite izravno na e-mail adrese: [email protected][email protected]

Komentari