fine'sa credos d.d.

Podaci: Kako stojimo s visokoobrazovanom radnom snagom u županiji

Jedan podatak začuđuje, a kada se usporedimo s EU sve izgleda potpuno drugačije...
Objavljeno: 02.02.2021. 12:48

Zadnja izmjena: 20.08.2021. 10:21

Foto: Fine'sa Credos d.d. - članica consulting financijsko investicijskog holdinga Fine'sa

Možda je riječ o podacima koji pomalo začuđuju, ali županija s najmanjim brojem diplomiranih studenata na tisuću stanovnika je Istarska. Varaždinska županija nalazi se na sredini ljestvice županija, a županija koja prednjači je Požeško-slavonska.

Riječ je podacima koje je HGK prikupila za 2019., kada je u Varaždinskoj županiji na svakih tisuću stanovnika diplomiralo 7,4 osoba. U Požeško-slavonskoj diplomiralo ih je 9,7, a u Istarskoj 6,3. Kada se, međutim, ukupni hrvatski podaci usporede sa standardima Europske unije, nalazimo se na samome začelju, odnosno bolji smo jedino od Rumunjske, Italije i Češke.

Najveći broj diplomiranih studenata – u apsolutnom iznosu –nalazi se, posve očekivano, u Gradu Zagrebu (6.990). Nakon Zagreba slijedi Splitsko-dalmatinka županija (3.741). U Varaždinskoj županiji 2019. godine diplomiralo je 1.226 osoba, što je podatak gotovo identičan podatku iz prethodne godine.

- Kada se promatraju dugoročniji trendovi, broj diplomiranih studenata je viši nego prije desetak godina, ali ujedno i osjetno niži od njihovog broja 2012. godine u kojoj je diplomiralo 36,1 tisuća studenata – poručuju iz HGK.

Broj diplomiranih studenata pao je u šest hrvatskih županija, dok je u Varaždinskoj narastao za 1,2 posto – što je zapravo podosta udaljeno od državnog prosjeka od 2,7 posto rasta broja diplomiranih studenata.

Rubrika pod pokroviteljstvom:

Fine'sa Credos d.d., financijska kompanija sa sjedištem u gradu Varaždinu, građanima nudi štednu alternativu s prinosom od 4,00%, 4,25% i 4,50 %. Za više informacije nazovite: 042/492-973, posjetite web stranicu www.finesa-credos.hr ili se obratite izravno na e-mail adrese: [email protected][email protected]

Komentari