naš doprinos obrani bio je ključan

FOTO: Na Korzu ratne postrojbe i kninska trobojnica - kako je Varaždin proslavio Dan oslobođenja

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.09.2017. 12:56

Zadnja izmjena: 22.09.2017. 14:17

Foto: Viktor Hranić

Na Kapucinskom trgu trenutno je u tijeku Taktičko-tehnički zbor s prikazom naoružanja hrvatske vojske i policije koji će trajati do 15 sati, a maločas je velikim mimohodom ratnih postrojbi obilježen Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

eTV: Evo kako je izgledao mimohod ratnika ulicama Varaždina, te što su rekli Čehok i Čačić

U mimohodu su sudjelovale postrojbe koje su 1991. sudjelovale u oslobođenju Varaždina i postrojbe iz Varaždina koje su sudjelovale u Domovinskom ratu, a nakon što su položeni vijenci uz Križ zahvalnosti kod crkve Svetog Nikole, na Korzo je iznesena velika hrvatska trobojnice - replika zastave kakva je 1995. izvješena na Kninsku tvrđavu kao simbol pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu.

Nije to bilo slučajno!

- Nije to bilo slučajno! Smjelost, zrelost i hrabrost svih vas koji ovdje stojite, sve te naše individualne razlike koje postoje u bogatstvu, učinile su da hrabrost varaždinskih ratnika i branitelja postane presudna u obrani cijele hrvatske - rekao je u svom današnjem govoru gradonačelnik Čehok, aludirajući na činjenicu da je pobjedom Varaždina u danima rata oružana moć Hrvatske povećana sedam puta, što je izravno utjecalo na daljnji tijek rata u Hrvatskoj.

- Kako vrijeme odmiče te vrijednosti treba uvijek iznova istica i prenositi onima koji su možda danas dalje od '91., ali zapravo žive u državi koja ponovno očekuje ono što ste vi učinili. Naime, da sve naše razlike: političke, ideološke, ljudske, da sve ono što nas dijeli ponovno stopimo i slijemo u jedno i da danas nastavimo tamo gdje su sve ove žrtve i položene - završio je svoj govor Čehok.

Druga opcija bio je napad!

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić u svom obraćanju naglasio je kako je zadatak i obveza svakoga od nas da se ovakve prigode obilježavaju s najdubljim poštovanjem i zahvalnošću prema ljudima koji su dali svoje živote, zdravlje, i njihovim obiteljima.

- Ovdje je odlučeno: oružje ostaje ovdje ili napad! Ultimatum. To je rezultiralo tim nevjerojatnim doprinosom, nikad više ponovljenim. Čak ni Oluja nije dala taj materijalni doprinos. Koliko puta sam kroz 26 godina imao prilike čuti, od desetina i stotina ljudi na prvoj crti: „A kad su došli varaždinski tenkovi“ - rekao je Čačić.

- Razmjeri te pobjede su u europskim i svjetskim razmjerima bili predmet šoka i iznenađenja. Na našu odluku koju smo tada donijeli, a mnogi je nisu donosili, nego je oružje odlazilo i nastavilo pucati po nama, dok je ovo oružje ovdje - nama služilo.  Nisu donosili odluke iz jednostavnog razloga koji je istinit – da postoji opasnost od razaranja grada i žrtava. Pa zar ovdje nije postojala ? - bile su riječi koje je okupljenima, između ostaloga, uputio župan.

Komentari