FOTO: Inovativnom interpretacijom ansambl Dialogos predstavio Marulićevu "Juditu"

Objavljeno: 25.09.2015. 12:31

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 07:11

Foto: Siniša Sović

Sedmi dan 45. Varaždinskih baroknih večeri obilježio je koncert u varaždinskoj Franjevačkoj crkvi ansambla Dialogos koji je predstavio biblijsku pripovijest iz renesansne Hrvatske prema tekstu Marka Marulića ”Juditu”.

Od svog osnutka 1997. godine Dialogos, vokalni ansambl kojeg je osnovala i vodi Katarina Livljanić, razvio se u jedan od najvrsnijih ansambala nove generacije za srednjovjekovnu glazbu, a njihovi projekti povezuju nova muzikološka istraživanja s inovativnim interpretacijama, kazališnu dimenziju i izraženu muzikalnost.

Biblijska priča o Juditi i Holofernu, ističe Katarina Livljanić, te svi demoni iz njihovih unutarnjih svjetova, dolaze pred publiku u ovoj glazbenoj monodrami kroz medij ženskoga glasa koji pjeva nekoliko uloga koristeći širok spektar vokalnih nijansi.

U tome glazbenome pohodu prate je viela, lirica (tradicijsko hrvatsko žičano glazbalo) i drvene flaute (poprečne flaute i dvojnice). Oni zajedno grade priču koja se razvija u rastućem emocionalnom naboju, prenoseći drevnu pripovijest praćenu snažnim i nostalgičnim dalmatinskim napjevima, u suvremeni kazališni kontekst.

“Judita” je premijerno je izvedena 2006. na festivalu u Ambronayu, a godinu dana kasnije nagrađena je istoimenom nagradom na Splitskom ljetu.  Od tada je, prema riječima Katarine Livljanić, hrvatske pjevačice i muzikologinje, te voditeljice majstorskog programa za srednjevjekovnu glazbu na Sveučilištu Sorbonne obišla svijet, a danas je, kaže zbog krize s izbjeglicama itekako aktualna.

Komentari