FOTO: Ivanečki rudarski dani okupili povijesne rudarske postrojbe

galerija-images/ivanecki rudarski dani rudarska ceta

Objavljeno: 06.12.2014. 13:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Sandra Županić

Misom u ivanečkoj crkvi počeli su današnji Ivanečki rudarski dani, i to osmi po redu.

Najsvečaniji dio bilo je postrojavanje i smotra rudarskih postrojbi ispred Gradske vijećnice u Ivancu. Ivanečka rudarska četa ugostila je postrojbu iz Murskog Središća, Varaždinsku građansku gardu te preostale rudare s ivanečkog područja koji su radili u nekom od rudnika do njihovog zatvaranja.

Smotru su izvršili Čedomir Bračko, zamjenik gradonačelnika Ivanca, i Boris Jagetić Daraboš, predsjednik Turističke zajednice grada Ivanca. A prisustvovao je i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škavrić.

Druženje je nastavljeno na terasi ugostiteljskog objekt Inferno uz gere, pogače, štrukle, kosanu mast na kruhu s lukom i ostala jela koja su nekada jeli rudari. Za glazbeni dio su se pobrinuli Faringaši. Tamo je bilo postavljeno i improvizirano rudarsko okno te izložba rudarskih alata.

- Ove smo godine pokazali postrojbe po vremenskom slijedu; od 1898. do zatvaranja rudnika. Ivanečka rudarska četa nosi najstarije uniforme, odore Murskog Središća su iz 1937. i pokazane su plave radničke uniforme za koje su se rudari uspjeli izdvojiti pedesetih godina prošlog stoljeća. Postavili smo okno da ljudima donekle pokažemo kako je to izgledalo. Živući rudari došli su iz Ivanca i Ladanja i posebna mi je čast što se oni svake godine odazovu - objasnio je Jagetić Daraboš, dodavši da je cilj manifestacije turistička promocija Ivanca, a time i rudarske povijesti.

Franjo Levanić iz Ivanca koji ima 76 godina, a kao rudar je radio 14 godina. Kaže da je to bio težak i opasan život, ali mu je omogućavao da prehrani obitelj. Rudari su odlazili na posao ujutro prije pet sati, a do mjesta gdje ih je kupio prijevoz neki su hodali i pet kilometara. Zimi i po visokom snijegu.

- Počeo sam raditi 1957. godine. To je bio težak posao, ali život je bio ljepši nego danas jer je bilo poštovanja prema ljudima. Rudarska četa je nekad u svojim uniformama izlazila samo u posebnim prigodama koje su bil vezani uz dan rudara. U Ivancu sam radio u tri rudnika, a poslije i u Brodarovcu. Bio sam običan radnik, a nakon što sam završio školu i rukovodioc - moglo se napredovati. Kad sam počeo raditi nije bilo gableca, rudari su ujutro jeli kruh s kosanom masti - podijelio je svoja iskustva Levanić.

U rudnicima su se često događale nesreće, pa je krajem 19. stoljeća uz odobrenje Kraljevskog rudarskog satništva, a na inicijativu vlasnika rudnika, osnovana Ivanečka rudarska četa. Četa je imala zadatak brige o rudarima i spašavanja unesrećenih, a brojila je dvadesetak članova. Sačinjavali su je bolji radnici rudari, zanatlije i službenici obučeni za različite specijalnosti pri spašavanju, bolničari i liječnik. Na inicijativu Borisa Jagatića Daraboša, 2006. godine ponovno je oformljena Ivanečka rudarska četa kao povijesna postrojba Hrvatske vojske. Atraktivne uniforme sašivene su prema sačuvanom primjerku s kraja 19. stoljeća.  

Organizator rudarskog događanja je Turistička zajednica grada Ivanca, a pokrovitelj Grad Ivanec.

{gallery}ivanecki rudarski dani rudarska ceta{/gallery}

Komentari