FOTO: Kučanci i Zbelavci kao nekad njihovi stari uz "svinkanje" proslavili svoju heljdu

Piše: V. Mihalić

Objavljeno: 16.09.2015. 17:46

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 09:31

Foto: Udruga Hajdina

Kućanci  i Zbelavci su  proteklog vikenda na Danu  hajdine  u Kućan Marofu četvrti  put za redom slavili svoju biljku heljdu ili kako ju Kućanci i Zbelavci zovu  hajdinu,  prisječajući se kulture rada i življenja  svojih predaka.  Uz žetvu  hajdine na poljima OPG-a Pocedulić iz Gornjeg Kućana,   vršenje i ljuštenje na starinskim napravama nastojao se duh starih kašara prenijeti u ovo naše vrijeme.

Tome su svjedočila brojna djeca prisutna na manifestaciji za koje su bile organizirane igre koje su kao djeca igrali njihovi preci, kašari.  U vrijeme kad se  hajdina  bijelila na kućanskim i zbelavskim poljima bilo je i puno  krava koje su se pasle na livadama, a  djeca su ih morala čuvati. Usput su se igrala.

Kućanski kašari te su ige istražili, zapisali i organizirali za djecu i posjetitelje. Najzanimljivija od njih bila je "svinkanje", vrlo dinamična igra u kojoj sudjeluje četiri do pet igrača koji drveni komadić tzv. „prasičku z drvenimi botami  tiraju f kotec. Saki igrač ima svoj kotec i pazi da mu gonič vu njega ne dotira prasičku“.

Djeca nekadašnjih kašara  igrala su još i pinđure, krcoljke, pockure ili su se jednostavno njihala u drvenom koritu ili igrala s kocenima koji su ostali  poslije „ružđenja kuruze“. Najmlađi pak bi dobili žlabraču, tradicijsku glinenu zviždaljku u obliku „ftiča“ da u nju pušu i vesele se. Na Danu hajdine žlabrača se izrađivala u radionici tradicijskoga lončarstva koju je za djecu održao lončar Jadranko Gjerek. Igre su zapisali i alate izradili ili prikupili Slavek Mavriček, Josip Rusman i Kristina Melnjak. Pomagala za igru završila su u VII. osnovnoj školi Varaždin gdje će ih učitelj tjelesno-zdravstvene kulture Nikola Sedlar koristiti tijekom nastave.

Da  je ovogodišnji Dan hajdine  povezala nit prošlosti i sadašnjosti govori  i podatak da se cijela priredba održavala uz eksperimentalno polje  heljde  na kojemu Varaždinska županija i Poljoprivredna savjetodavna služba Varaždinske županije vrše  pokuse kojima pokušavaju  revitalizirati ovu biljku.

Da na mladima svijet ostaje i da je taj svijet bogatiji ako se kulturne vrijednosti prenose s generaciju na generaciju pokazala je i mlada kreativna skupina Udruge „Hajdina“  koju je pripremio Dominik Višnjić, a koja je izvela kućansku pjesmu „Išla je djevojka“  (kazivanje zabilježeno u knjizi Vinka Žganca br.5) dok je ženska vokalna skupina  „Allegre“ izvela pjesmu „Bilo ih je pri kleti pet“ iz iste Žgančeve zbirke.  Manifestaciju  je upotpunio vrlo efektan nastup KUD-a Hrvatske željeznice koji su nastupili s nekoliko koreografija, od najmlađe do one „najodraslije“ sekcije , a za međimurske popijevke pobrinuli su se članovi KUD-a Mačkovec.

Dojam povezivanja generacija upotpunila su i sjećanja na oca i sina Josipa i Ivana Cikača, kipara iz Kućan Marofa. Udruga „Hajdina“  uz pomoć obitelji Cikač organizirala je  Prvu memorijalnu izložbu ovih umjetnika bogate  ostavštine koju su stvarali više od 60 godina, poznate i izvan granica Hrvatske.  Brojni posjetitelji  i članovi obitelji koji su prisustvovali otvorenju izložbe nisu skrivali dojmove koje su upotpunili zbor Kapela Paulina Warasdin i  predsjednik LUV-a Varaždin gospodin Dražen Pavlović koji je i otvorio izložbu. Uz izložbu održana je mala radionica crtanja za učenike VII. osnovne škole Varaždin

Brojnim poposjetiteljim na  Danu hajdine  pridružili su se i  predsjednik Gradskoga vijeća Grada Varaždina gospodin Josip Hehet, rukovoditeljica Poljoprivredne savjetodavne službe Varaždinske županije  gospođa  Mara Bogović, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza gospodin Damir Crleni  i drugi.

Ruža Levatić, predsjednica Udruge Hajdina

Komentari