Radionica o kiseljenju Varaždinskog zelja

Foto - Najmlađi Vidovčani gazili Varaždinsko zelje

Objavljeno: 18.09.2023. 18:41

Zadnja izmjena: 18.09.2023. 18:57

Mališani iz Dječjeg vrtića „Škrinjica“ iz Vidovca danas su na gospodarstvu obitelji Cafuk u sklopu radionice o kiseljenju Varaždinskog zelja za zimnicu, obukli čizmice i gazili zelje, a radionica je održana kao uvod u Zeljarijadu, najveću gastronomsku manifestaciju u Varaždinskoj županiji, izvijestili su danas iz Županije.  

- Nema ljepšeg uvoda u Zeljarijadu od ove radionice u kojoj su sudjelovali naši najmlađi. Svi se ponosimo našim Varaždinskim zeljem, koje ima najveću moguću zaštitu, na razini EU. Čak 80 posto zelja koje se proizvede u Varaždinskoj županiji, proizvede se u Općini Vidovec. Izvorni je proizvod, ponos ovoga kraja i cijele županije. Ukupno u Varaždinskoj županiji imamo čak 17 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda pod različitom zaštitom, europskom, nacionalnom i regionalnom, što je dodatan razlog da organiziramo ovakve radionice za najmlađe – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.  

Bila je to još jedna radionica organizirana u sklopu projekta ''Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije'', koji provodi Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije s ciljem edukacije i podizanja svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani već u najmlađoj dobi. Projekt je osmišljen u suradnji s odgojiteljicama te prilagođen djeci predškolskog uzrasta, a provodi se posljednjih desetak godina, navodi se u priopćenju. 

Komentari