FOTO Presica u Brezju: Habuš će otpad riješiti do kraja godine, a sve će platiti Fond i Patafta?

Objavljeno: 26.05.2015. 12:02

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 10:33

Foto: FOTO: Siniša Sović

Ključna faza rješavanja problema nagomilanog varaždinskog otpada u Brezju, kako se danas moglo čuti, počela je u utorak još jednim u nizu uzorkovanja bala. Ovaj put, provodi se na zahtjev koncesionara.

To je početak kraja naših problema s baliranim otpadom koji se u Brazju deponira od 2005. godine. Imali smo dogovor s resornim ministarstvom (MZOIP) da se postojeća koncesija prilagodi novom Zakonu o gospodarenju otpadom, koji je donesen nakon naše odluke o davanju koncesije Zajednici ponuditelja Cezar Zagreb, rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

- Nastojimo omogućiti sufinanciranje zbrinjavanja otpada od strane Fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 60 posto, što čini iznos od 45 milijuna kuna. Nakon uzorkovanja bala i analiza, očekujemo u roku mjesec dana prijedlog koncesionara o načinu zbrinjavanja otpada. Ukoliko on bude prihvatljiv i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode možemo očekivati sufinanciranje Fonda, krenuti u potpisivanje ugovora s koncesionarom i uklanjanje otpada do kraja ove godine – ističe Habuš te dodaje kako će ostatak novca za zbrinjavanje otpada u iznosu od 27 milijuna kuna biti osiguran kreditom.

Grad Varaždin očekuje i da će nakon prvostupanjske presude naplatiti 15 milijuna kuna od T7 grupe Davora Patafte.

- Tom iznosu treba pribrojiti kamate, tako da građani ne bi smjeli za zbrinjavanje baliranog otpada platiti ni lipe – uvjeren je Habuš.

Župan varaždinske županije Predrag Štromar vjeruje da će Vlada RH odobriti sufinanciranje zbrinjavanja, jer iznos premašuje onaj kojeg može odobriti Fond za zaštitu okoliša.

- Vjerujem kako će ubrzo krenuti sanacija deponija i da do kraja godine u Brezju neće biti ni jedne bale. To nam je cilj i obraćam se svima da nam idućih dana ni na koji način ne pomažu u rješavanju ove situacije, kako ne bi nastali novi problemi – naglasio je Štromar, na kojeg se nadovezao saborski zastupnik Mario Habek rekavši da će se Fond zasigurno uključiti u financijsko rješavanje problema.

No, prethodno koncesionar mora zadovoljiti sve Zakon propisane preduvjete. To je i stav ministra Zmajlovića, kazao je Habek.  

Inače, na konferenciji za novinare kod odlagališta Bala u Brezju bili su predstavnici koncesionara i Montanuniversitäta Leoben koji će iduća dva tjedna obaviti laboratorijsku analizu uzorkovanog sadržaja bala.

Nakon toga, trebat će im još najmanje mjesec dana za stručnu ekspertizu.

Komentari