Danas se ispred Franjevačkog trga obilježava Dan mimoza – Nacionalni dana borbe protiv raka vrata maternice u organizaciji Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin, a akciju je podržao i župan Radimir Čačić.

Cilj javno-zdravstvene akcije je podići svijesti javnosti, a posebice žena o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, a da bi se preventivnim mjerama smanjila smrtnost od raka vrata maternice. U Varaždinu su tako danas građanima bile dostupne informacije o ovoj zloćudnoj bolesti, prevenciji i liječenju, a simboličnom kupnjom mimoze građani su podržali borbu protiv raka vrata maternice.

 U Hrvatskoj je, prema posljednjim podacima Registra za rak RH, od invazivnog raka vrata maternice 2015. godine oboljelo 280 žena, a prema Izvješću o umrlim osobama od invazivnog raka vrata maternice je u 2017. godini umrlo 115 žena. Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja, ako se otkrije u ranoj fazi razvoja, može potpuno izliječiti.

Komentari

18.01.2020. 10:43h Zadnja izmjena: 18.01.2020. 10:45

Foto: Mateja Rak