izložba mladih vina

Foto - Proglašeni šampioni i dodijeljena zlatna priznanja na izložbi mladih vina u Ludbregu

Najveću izložbu mladih vina u Hrvatskoj organizirala je Udruga vinograda „Trsek“ Ludbreg, dok su pokrovitelji Varaždinska županija i Grad Ludbreg.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.01.2022. 19:07

Zadnja izmjena: 28.01.2022. 19:11

Foto: Fran Bijelić

Šampioni 29. međunarodne izložbe mladih vina „Vincekovo 2022.“ su miješano bijelo vino Ivana Blažotinca u kategoriji bijelih vina te cabernet sauvignon Ker-Vina u vlasništvu Tomislava Glavića u kategoriji crnih vina.

Među gotovo 500 uzoraka, najvišim priznanjem „Zlatni trsek“ okitilo se 98 vina, a najuspješniji su bili Vinarija Kopjar s osvojenih pet zlata, Vina de Mar i Dražen Banjkovec s po četiri zlata te OPG Zvonimir Vlatković, Dalibor Jagić, obitelj Horvat i Robert Ostriž s po tri zlata. Najbolje ocijenjeno vino člana udruge „Trsek“ je pak muškat ottonel Marija Funteka.  

Najveću izložbu mladih vina u Hrvatskoj organizirala je Udruga vinograda „Trsek“ Ludbreg, dok su pokrovitelji Varaždinska županija i Grad Ludbreg. Svečano otvorenje na kojem su proglašeni šampioni i dodijeljena priznanja održano je u petak u hotelu Crnković u Ludbregu u smanjenom obimu zbog epidemioloških mjera.

- Mogu najaviti da će i ove godine Županija angažirati hrvatskog sommelijerskog prvaka i Decanter suca Sinišu Lasana koji će obići prijavljene vinarije i preporučiti vina za ovogodišnju izložbu Decanter u Londonu. Zahvaljujem svima koji svojim zalaganjem doprinose prepoznatljivosti vina proizvedenog u našem kraju, a posebno zahvaljujem udruzi Trsek, koja je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja se može pohvaliti ovako dugom tradicijom kontinuiranog održavanja izložbe - istaknuo je župan Anđelko Stričak, koji je otvorio izložbu i šampionima uručio nagrade.

Čestitke je organizatorima uputio i gradonačelnik Dubravko Bilić.

- Ova je manifestacija važna za razvoj Grada te za razvoj vinarstva i vinogradarstva. Iza nas je gotovo 30 godina učenja napredovanja i rasta, a vjerujem da će iz godine u godinu biti još bolje. Čestitam svim dobitnicima priznanja – rekao je Bilić.  

''Pristigla 474 uzorka''

Na izložbu su pristigla 474 uzorka vina iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

- Najzastupljenije sorte bile su graševina sa 105 uzoraka, mješavina bijelih sorata sa 100 i rajnski rizling s 51 uzorkom. Ukupno je 98 vina dobilo 82 i više bodova te im su im dodijeljena priznanja “Zlatni trsek”. “Srebrni trsek” dobilo je 255 vina, “Brončani trsek” 77, dok je priznanja dobilo osam vina. Vjerujem da će sljedeće godine biti još više uzoraka i medalja - rekao je predsjednik „Trseka“ Krešimir Horvat.

 

Komentari