čuvanje uspomena

Foto - U palači Herzer održana izložba ratnih fotografija

Objavljeno: 24.11.2021. 20:08

Zadnja izmjena: 25.11.2021. 07:29

Foto: Dino Možek

Državni arhiv u Varaždinu i Udruga pripadnika 104.Brigade ZNG Varaždin su u palači Herzer organizirali izložbu ratnih fotografija.

104. Brigada bila je nositelj oslobađanja Varaždina, a sudjelovala je i u slavnim akcijama ''Bljesak'' i ''Oluja. 104. brigada je bila prva postrojba u operaciji “Bljesak” koja je dostigla državnu granicu i preuzela osiguranje iste. Poučeni iskustvima iz operacije “Bljesak” u narednom periodu zapovjedništvo brigade intenzivno je radilo na logističkom i sigurnosnom osiguranju borbenih djelovanja, a u cilju što cjelovitije spremnosti za predstojeće borbene zadaće. U operaciji “Oluja” srpanj – kolovoz 1995. godine, brigada borbenu zadaću izvršava u širem području Karlovca.

Ovom se ovom izložbom stoga žele sačuvati uspomene na ratne dane. 

- Ovakve izložbe će s vremenom biti sve važnije, one su svjedoci naše povijesti i agresija na našu domovinu. Uprave ove godine obilježavamo 30.godišnjicu te agresije, a nasuprot nje su stajali naši sugrađani. Kada govorimo o 104. Brigadi, navečer su bili na svom radnom mjestu, a ujutro su branili našu domovinu. Nema tog dijela Hrvatske koji nisu branili naši Varaždinci i to nam treba biti na ponos - rekao je između ostalog župan Anđelko Stričak koji je prisustvovao izložbi.

Komentari