Grad baroka

Foto - Započele Varaždinske barokne večeri, pogledajte kako je bilo na otvorenju

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić izjavio je uoči njihova otvaranja kako su one proslavile Varaždin i izvan granica Europe, pa i svijeta...
Objavljeno: 22.09.2023. 22:04

Zadnja izmjena: 23.09.2023. 08:23

Varaždinske barokne večeri, 53. po redu, večeras su otvorene svečanim koncertom u varaždinskoj Katedrali, kojem su uz brojnu publiku i goste nazočili i čelni ljudi Grada Varaždina i Varaždinske županije, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te veleposlanik Švicarske u Hrvatskoj Urs Hammer.

Uz ministricu, izaslanika predsjednika RH i ostale brojne uzvanike, otvorenju je prisustovao i varaždinski župan Anđelko Stričak. Nacionalni festival Varaždinske barokne večeri, najvažnija glazbeno-scenska manifestacija središnje Hrvatske održava se do 4. listopada, uz zemlju partnera Švicarsku.

Barokne večeri započele su koncertom maestra Andrea Marconija i njegovog ansambla La Cetra Barockorchester, uz nastup Zbora HRT-a. Nakon koncerta u Katedrali, održan je vanjski dio otvorenja, s koncertom švicarskih glazbenih gostiju Schäbyschigg kod Starog grada uz podjelu tradicionalnog švicarskog jela racklette, nakon čega slijedi vatromet.

'Večeras smo prijestolnica kulture'

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj izjavio je da je Varaždin večeras istinska prijestolnica kulture u zemlji. Podsjetio je da Varaždinci s ponosom nazivaju svoj grad 'malim Rimom' zbog njegovih brojnih tornjeva, kao i 'malim Bečom' zbog očuvanih palača, a u posljednje vrijeme i malom Švicarskom, zahvaljujući konkretnim i već realiziranim projektima između gospodarstvenika Hrvatske i Švicarske te suradnjom visokoškolskih i kulturnih institucija. 

- Barokne večeri na najbolji način sjedinjavaju našu povijest i kulturu, našu ekonomsku snagu, ali i naše kontakte s prijateljima u cijelom svijetu kao izraz naše gostoljubivosti. One istovremeno isprepliću bogatu glazbenu tradiciju i našu sadašnjost, naše vizije i težnje u budućnosti kakvu želimo graditi za naš grad, za naše Varaždince i Varaždinke - poručio je Bosilj. 

'Velik logistički poduhvat'

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić izjavio je uoči njihova otvaranja kako su one proslavile Varaždin i izvan granica Europe, pa i svijeta. Ujedno, istaknuo je da je to logistički jako veliki poduhvat, budući da je svake godine druga država zemlja partner, a ove je to Švicarska. 

- Naime, svaka država nosi svoj dašak glazbe, tradicije, gastronomije, folklora. Mislim da je to najveća vrijednost festivala da mi možemo svake godine ugostiti drugu državu partnera i pokazati njezine vrijednosti, koje se sjedinjuju s našom hrvatskom i varaždinskom velikom tradicijom. Mi smo vrlo mali grad, ali grad velike kulture, mali Beč - ustvrdio je Bobić.

Komentari