Lepoglava: U rad puštena sunčana elektrana vrijedna 10 milijuna kuna

galerija-images/suncana elektrana lepoglava solida

Objavljeno: 15.12.2014. 18:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas poslijepodne je u Poduzetničkoj zoni Lepoglava službeno u rad pustio novu sunčanu elektranu investitora Solida d.o.o.

Radi se o investiciji od 10 milijuna kuna, snaga elektrane je 993 kw, a površina kolektora iznosi 14 000 m2.

- Snaga elektrane je jedan megavat. Paneli su domaće komponente, a cilj nam je bio i upotrijebiti što više takvih dijelova. Očekivana proizvodnja je 1150 megavatsati godišnje. Rok povrata investicije je od osam do 10 godina. Cilj nam je napraviti još nekoliko takvih elektrana, doduše ne u Varaždinskoj županiji. Struju ćemo prodavati Hrvatskom operateru tržišne energije - kazao je Dubravko Posavec, vlasnik tvrtke Solida.

Ministar Vrdoljak pak je istaknuo da je sunčana elektrana u Lepoglavi prva te vrste koju on otvara.

- Bila mi je želja vidjeti među sunčanim i vjetroelektranama koja ima najviše domaćih komponenti. Upravo ovdje je investitor vodio računa da što više takvih komponenti bude zastupljeno. Ova je elektrana profesionalno napravljena što mogu sam procijeniti jer sam završio elektrotehniku pa sam si uzeo za pravo da malo pogledam. Hrvatska preuzima sve obaveze koje je preuzela ugovorima i sigurno će biti jedna od zemalja koja će ispuniti ciljeve Europske komisija. Sada trebamo više investicija u biomasu, bioplin i geotermalne izvore koji imaju veću zaposlenost - rekao je Vrdoljak.

Na novinarsko pitanje o pisanju medija što se tiče pogodovanja za gradnju malih solarnih elektrana Vrdoljak je komentirao da je netko opasno zabrljao što se tiče tog natječaja te da su u cijelu stvar uključeni USKOK i DORH. Dodao je da treba uhititi sve one koji su omogućili potencijalno pogodovanje.

Svoje zadovoljstvo što je elektrana otvorena u Lepoglavi nisu krili gradonačelnik ovog grada Marijan Škvarić niti župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

- Osnovni cilj je da razvoj Lepoglave temeljimo na gospodarstvu i želja nam je da gospodarstvenici dalje ulažu te otvaraju nova radna mjesta. Drago mi je da u našoj komunalno uređenoj komunalnoj zoni imamo ovako veliku investiciju. Drago mi je da su Lepoglavu prepoznali investitori. Želimo biti i zeleni grad, što pokazuje i pet milijuna kuna koje smo ove godine uložili u izmjenu fasada i stolarije te energetski učinkovitu javnu rasvjetu - kazao je Škvarić.

{gallery}suncana elektrana lepoglava solida{/gallery}
  

Komentari