VIDEO Mimohod uz Dan oslobođenja Varaždina: Zajedno u ratu i miru, da nam četnici ne pišu povijest

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 22.09.2015. 12:49

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 08:02

Foto: Siniša Sović

Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije po prvi put su obilježeni mimohodom ratnih postrojbi i udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradskim ulicama, te njihovim svečanim postrojavanjem na Kapucinskom trgu...

Veteranima i pripadnicima PU varaždinske, SJP „Roda“, 104. brigade HV-e, Odreda narodne zaštite, 5. bojne 1. A brigade HV-e i 7. gardijske brigade „Puma“ i drugim u ovoj je prigodi zapovijedao umirovljeni pukovnik HV-e Ivan Rukljić.

Nakon što je povorka s ratnim zastavama postrojba HV-e i MUP-a stigla do Križa Zahvalnosti na Trgu Slobode, gradski i županijski dužnosnici te predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće.

Potom se na Kapucinskom trgu okupljenima obratio Krešimir Čop, član kriznog stožera, osvrnuvši se na Varaždinske dane rata.

- Domovinski rat smo prije 24. godine dočekali spremni zahvaljujući pravovremenom formiranju postrojbi za obranu grada Varaždina. Sa svim našim akcijama bilo je upoznato državno vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. Kada nam je preko varaždinskog gradonačelnika Stjepana Adanića iz Zagreba poručeno da moramo razoružati sve vojne postrojbe bivše JNA na području grada i županije, mi smo to uspješno izvršili – naglasio je Čop dodavši kako je general Trifunović, bivši zapovjednik 3. korpusa JNA bio spreman sve poubijati.

Topništvom je, kaže, gađao bolnicu, tvornice, Gradsku vijećnicu i druge civilne ciljeve.

- Predao se tek nakon vojnog poraza. Varaždinska pobjeda bila je nemjerljiv impuls braniteljima u RH, ma gdje bili. Ti naši „Dudeki“, jer i tako su ih podruglijvo nazivali oficiri propale JNA, pokazali su im zube i pobijedili ih – izjavio je Čop na kojeg se nadovezao Ivan Žitnjak, bivši ratni načelnik PU varaždinske, nazvavši današnji skup – veličanstvenim.

Podsjetio je okupljene na činjenicu kako je protuustavno djelovanje srpskih terorista potenciralo ojačavanje hrvatskih redarstvenih postrojbi i dovelo do osnutka ZNG-a.

- Već u ožujku 1991. godine pri PU varaždinskoj formirana je specijalna jedinica policije čiji su pripadnici nekoliko mjeseci kasnije pokušali proboj i deblokadu Vukovara. “Rode“ su nakon sudjelovanja u obrani i oslobađanju Varaždina nastavile obavljati najsloženije i najteže ratne zadaće uključujući sudjelovanje u VRA „Bljesak“ i „Oluja“ – kazao je Žitnjak dodavši kako je veliki broj policajaca poginuo, mnogi su ranjeni i čak 119 ih je prošlo golgotu u srbijanskim koncentracijskim logorima.

Umirovljeni pukovnik HV-e Ivan Rukljić čestitao je Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije – ignorantima, odnosno onima koji se, kako kaže, ni danas ne mire s hrvatskom slobodom.



- Našu pobjedu nad 32. korpusom JNA povjesničari nastavljaju prešućivati i  marginalizirati što je propust i falsifikat. Pa neće nam valjda povijest pisati Sava Štrbac i četnici – upitao se ratni zapovjednik obrane Varaždina.

S njim se složio i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekavši da se o značaju te pobjede malo govori i zna.

- Prije 24 godine u vrijeme berbi grožđa u našem gradu nije bilo mirno. Njime su fijukali meci, padale su granate i napadali nas borbeni avioni. U Varaždinu je rujna 1991. godine pobjeda izvojevana taktično uz borbu i mukotrpne pregovore – istaknuo je Habuš koji je baš kao i varaždinski župan Predrag Štromar, čestitao okupljenima ove značajne datume.

Štromar je u svojem obraćanju okupljenima, posebice hrvatskim braniteljima, apostrofirao da je jedinstvo oružane sile HV-e i policije dovelo do pobjede nad jugovojskom na području Varaždinske županije.

- Cijela Hrvatska duguje vam zahvalnost i zavrijedili ste svoj Dan – istaknuo je Štromar.

U Varaždin, iz kojeg je danas u cijelu Hrvatsku poslana slika zajedništva iz rata i mira, stigao je Ante Deur, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

- Čast mi je da vas mogu pozdraviti u ime predsjednice RH. Velike su zasluge branitelja koji su oslobodili vojarne i vojna skladišta u Varaždinu i na području Varaždinske županije. Žrtve koje su oni dali za stvaranje suverene Hrvatske ne smiju biti zaboravljene i moramo stvoriti državu kojom bi se branitelji ponosili, a ne da ona bude jednima majka, a drugima maćeha – kazao je Deur.

Osim spomenutih, mimohodu su nazočili saborski zastupnici Milorad Batinić i Marijan Škvarić, predstavnici Grada i Županije, dr. Franjo Gregurić, general Mladen Markač, general Želko Sačić, predsjednik Udruge SP RH Josip Klemm, izaslanica ministra branitelja Snježana Hunjet te učenici srednjih osnovnih škola.  

 

Komentari