pripreme traju

Foto - Stoljetna tradicija se poštuje, vuzmenke u ladanjskom kraju zapalit će se sutra u predvečerje

Paljenje ili vužiganje vuzmenki poseban je doživljaj, a u ladanjskom kraju u pravilu ih zapale na sam Uskrs u predvečerje..
Objavljeno: 03.04.2021. 10:13

Zadnja izmjena: 03.04.2021. 13:05

Foto: Martin Lukavečki

Vuzmenke u ladanjskome kraju su posebnost, a o ovoj na Krklečevom brijegu u Ladanju Donjem, odakle pogled puca na široku dravsku ravnicu sve do Varaždina, dalo bi se pripovijedati.

I ove je godine ponos ovdašnjih ljudi. Poštujući epidemiološka pravila marljivo su pripremali otpadna drva, prikupili jelovinu i kukuruzovinu, podigli „ostrov“ i eto radosti. Stoljetna tradicija se poštuje, a to je najljepše,- pa kaj bi naši pokojni nam  rekli da to ne održavamo, a mi smo na briegu pa je naša uvijek i najvekša - ističe Slavek Klepač.

Vuzmenkama se posebno vesele najmlađi. Neopisiva je to radost. Sudjeluju u gradnji uskršnjeg krijesa od, kako kažu, malih nogu, a to je i zalog da će se stoljetni običaji sačuvati. Paljenje ili vužiganje vuzmenki poseban je doživljaj. Jedni to čine na Veliku subotu prije ponoći, drugi na uskrsno jutro. U ladanjskom kraju u pravilu ih zapale na sam Uskrs u predvečerje.

Komentari