Tele 2 u Švedskoj predstavio 4G mrežu brzine 90 Mbit/sec

Piše: eVarazdin/vlm

Objavljeno: 27.01.2011. 12:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

LTE mreža ili, popularnije, mreža četvrte generacije 4G, polako ali sigurno ulazi u primjenu. Mnogi se operateri još uvijek "drže" testne faze, no neki su i ubrzali te pustili barem djelomično komercijalnu uporabu te brze mreže.

LTE tehnologija (4G) osigurava impresivne brzine prijenosa podataka, konvergenciju mreža i tehnologija te korištenje naprednih aplikacija. Za korisnike bežičnog interneta ta tehnologija donosi 10-15 veće brzine i kvalitetu prijenosa podataka u odnosu na 3G, kao i mogućnosti za brojne multimedijske servise koji se koriste u svakodnevnom životu.

Uređaje će tek napraviti

Ono što nedostaje za pravu eksploziju mreže 4. generacije jesu uređaji, odnosno mobiteli koji su osposobljeni za prihvat i rad na 4G. Na nedavnom sajmu potrošačke elektronike popularnom CES-u, koji se svake godine održava u Las Vegasu, predstavljeno je nekoliko uređaja koji podržavaju LTE mrežu, no do pravog buma proći će, procjenjuju stručnjaci, još nekoliko godina.

No, ono što sada može u komercijalnu upotrebu jesu modemi za mobilni internet. Jer trendovi potvrđuju da svi žele brzi podatkovni promet, i to u svakom trenu, neovisno gdje se nalaze, bilo kod kuće, na poslu, u automobilu, kafiću... Šveđani, točnije telekomunikacijski operater Tele2 kod kojih smo proteklog tjedna bili u posjetu u Stockholmu, klade se upravo na tu kartu.

A imaju i zašto. Jer, kako su nam ispričali Björn Lundström, glavni tehnički direktor Tele2 grupe, te Thomas Ekman, komercijalni direktor Tele2 Švedske, čak 80 posto stanovnika te zemlje dnevno je "prikopčano" na internet, dok čak njih 63 posto barem jednom kupnju obavi online u godini dana.

Usto, od 10 mobitela, čak 8 su smartphonei, odnosno pametni telefoni dizajnirani za podatkovni promet, stoga njihova računica ulaganja i brzog povrata od puštanja u komercijalnu upotrebu LTE mreže ima smisla. Naravno, neće se odreći brzina 3G mreže, no modem za podatkovni promet tako je i izrađen da bez problema mijenja mrežu ovisno o dostupnosti.

Tele2 u Švedskoj, prema riječima B. Lundströma, može se pohvaliti iznimnom učinkovitošću.

A s obzirom na dozvole i koncesije za gradnju baznih stanica, Šveđani su sklopili pakt sa svojim izravnim konkurentima te odlučili pokriti teritorij države pola-pola. Kao što su svojedobno osnovali joint venture tvrtku s Teliom te raspodijelili gradnju 3G antena, tako su sada osnovali zajedničku tvrtku s Telenorom te čine isto u slučaju 4G mreže.

99 posto pokrivenost

Naravno, brendovi na tržištu kao i cijene tarifa i dalje su u "ratu", no čini se da održavanje i izgradnja apsolutno ne smetaju ni jednima ni drugima te ne začuđuje da je Švedska jedna od najnaprednijih zemalja i po pitanju tehnološkog razvoja mreža.

Tele2 je kompanija koja među prvima u svijetu razvija komercijalnu upotrebu 4G mreže. A pri posjetu Stockholmu i provjerili smo koliko brzo radi. Impresivnih oko 90 Mbit/sec u downloadu (skidanju materijala s interneta) te oko 30 Mbit/sec u uploadu. Sa 4G brzo će pokriti 99 posto stanovništva.

Komentari