Afera Patria: Kriminalisti istražuju najveći hrvatski vojni posao

Objavljeno: 08.04.2012. 10:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: ddsv.hr

U Hrvatskoj do optuženja vezanih uz ovaj slučaj još nije došlo, a pitanje je hoće li i doći. Uskok je na slučaju počeo raditi tek 2010. godine, kada je i formiran zajednički finsko-hrvatski istražiteljski tim. No hoće li njihov trud uroditi i podnošenjem optužnice još je neizvjesno, piše Vjesnik.hr

Kriminalističko istraživanje najvećeg vojnog posla otkako je hrvatske samostalnosti - nabave 84 oklopna borbena vozila - u završnoj je fazi, a hoće li istraga ustanoviti da u Hrvatskoj ipak nitko nije uzeo mito kako bi pogodovao da taj, 112 milijuna eura vrijedan posao, dobije finska tvrtka „Patria“, pokazat će vrijeme.

Međutim, svi koji su sudjelovali i odlučivali o kupnji vozila uporno tvrde da je posao „čist k'o suza“.

Koliko je javnosti poznato, u korist teze da je mito ipak ugovoreno, istražitelji zapravo posjeduju samo dva dokaza.

Jedan je iskaz Wolfganga Riedla, austrijskog menadžera, koji je nekada radio za najljućeg „Patrijina“ konkurenta, austrijski „Steyr“, a potom se angažirao kao „Patrijin“ konzultant.

Zbog mutnih je poslova uhićen u Austriji, gdje mu je nedavno počelo i suđenje, a austrijskoj je policiji navodno poimence naveo osobe kojima je dao mito.

Druga stvar koja baca sumnju da bi moderniziranje Hrvatske vojske moglo biti netransparentno je e-poruka prepiska između Riedla i jednog od »Patrijinih« direktora u kojima stoji i da se osobi koja se brine za MORH treba dati 8,5 posto provizije.

I to je, čini se, za sada sve. Nedavno je Uskok od MORH-a zatražio sve tajno klasificirane dokumente o toj „nabavi stoljeća“, ali, kako se neslužbeno doznaje, u dokumentima nije nađeno ništa inkriminirajuće.

Više pročitajte OVDJE

Komentari