Agrokor ulaže milijardu kuna u bioplinska postrojenja

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 29.06.2011. 11:58

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Prvo Agrokorovo bioplinsko postrojenje bit će sagrađeno na lokaciji Gradec kraj Vrbovca.

U Agrokoru je potpisan ugovor o gradnji prvog bioplinskog postrojenja instalirane snage jednog megavata (MW) između tvrtki GH-holding iz Slovenije i Agrokor energije. Prvo Agrokorovo bioplinsko postrojenje bit će sagrađeno na lokaciji Gradec kraj Vrbovca.

Agrokor energija planira gradnju bioplinskih postrojenja instalirane snage oko 30 MW u sljedećih pet godina, a procijenjena vrijednost investicije za taj projekt iznosi milijardu kuna.

U koncernu ističu kako je to početak velikog Agrokorova projekta gradnje bioplinskih postrojenja na bazi organskog otpada i otpada nastalog u procesu proizvodnje u prehrambenoj industriji.

Osposobljavanjem farmi da se same rješavaju otpada neće se samo uštedjeti na troškovima njegova zbrinjavanja već će se vlastitom proizvodnjom podmiriti i dio troškova energije, što je iznimno važno za održavanje konkurentnosti proizvodnje.

Uz bioplin kao nusproizvod nastaje i toplinska energija koja se može koristiti za plasteničku proizvodnju i sušare te organsko gnojivo.

Partner Agrokora je GH-holding – slovenski holding s višegodišnjim iskustvom u realizaciji niza građevinskih, ekoloških i energetskih projekata te gradnji bioplinskih postrojenja.

Komentari