Ako cijena pšenice ne bude 1,60 kn/kg, seljaci će u prosvjed

Piše: evz/vlm

Objavljeno: 25.07.2011. 09:46

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Sadašnja cijena od 1,35 kuna je neodgovorna i neozbiljna pa se moramo ponovno organizirati i izaći na ulicu, kaže Dukić.

Ukoliko ministarstvo do utorka ne donese odluku o minimalnoj cijeni pšenice od 1,60 kuna po kilogramu poljoprivrednici osam županija u utorak će blokirati 20-tak prometnica na području kontinentalne Hrvatske. To je zaključak skupa čelnika seljačkih udruga održanog u Grabarju kraj Kutjeva, u istom mjestu gdje su se prije tri mjeseca sastali s Čobankovićem kada je potpisao dogovor i najavio rješenje njihovih problema i isplatu poticaja. Oni tvrde da od toga ništa nije realizirano. Osim Ministarstva, tražit će i očitovanje Vlade. 

- Sadašnja cijena od 1,35 kuna je neodgovorna i neozbiljna pa se moramo ponovno organizirati i izaći na ulicu iako naš prosvjed nije usmjeren protiv građana i sudionika u prometu - kazao je Dragutrin Dukić, šef seljaka Požeško-slavonske županije. 

- Realna cijena je 2,20 kuna po kilogramu pšenice, a minimalno tražimo 1,60 jer nas otkupljivači ucjenjuju što je pljačka preko naših leđa - kazao je Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka.

Predsjednik Udruga Brazda iz Osječko-baranjske županije Matija Brlošić upozorio je na promjene isplate poticaja jer će ubuduće seljaci čekati za isplatu poticaja tri godine. Prijavili su prosvjed, a Brlošić upozorava da su cijene kruha i brašna na hrvatskom tržištu neopravdano visoke jer se proizvođači bogate na njihov račun.

Komentari