gospodarska suradnja

Albanski veleposlanik: "Fine'sa Grupa je primjer kako gospodarski možemo surađivati s Varaždinskom županijom"

Objavljeno: 05.07.2016. 13:09

Zadnja izmjena: 05.07.2016. 14:11

Foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Albanski veleposlanik Nj.E. Ilir Melo posjetio je Varaždinsku županiju te se susreo s županom Štromarom na sastanku o gospodarskoj suradnji dvaju zemalja.  

- Danas smo razgovarali isključivo gospodarstvu i kako povezati gospodarstvenike između Albanije i Hrvatske - izjavio je župan. Ta veza između Albanije i Hrvatske već postoji, a Štromar je također istaknuo Stjepana Šafrana, vlasnika tvrtke Metal Product, prvog osnivača i počasnog predsjednika Hrvatske obrtničke komore, ujedno i vlasnika Vinarije Šafran iz Brezničkog Huma, kao primjer poduzetnika koji u Tirani ima svoj ured.  

- Komunikacija je intenzivna i vrlo brzo počinje proizvodnja za neke albanske tvornice i gdje će se sigurno naći prostora i za naše proizvođače - objasnio je Štromar.

Na sastanku s veleposlanikom je bio i predsjednik Uprave Fine'sa Grupe Libor Weiser. Naime, upravo Fine'sa Grupu je Nj.E. Ilir Melo izdvojio kao primjer pozitivne i uspješne suradnje Albanije i Hrvatske te pokazatelja kako ta suradnja može izgledati u budućnosti.

- Prvenstveno mi je bitno što jedna tako mala županija može biti toliko uspješna na području gospodarstva, a naročito što se tiče konkurentnosti i transparentnosti u usporedbi s ostalim županijama. Ovaj je sastanak također je jedan od dokaza kako suradnja između naše dvije države može biti dobra te kako se treba uspostavljati na lokalnim razinama. Moramo razmjenjivati iskustvo, ne samo u smislu kako se možemo međusobno integrirati već i kako biti međusobno konkurentni - objasnio je veleposlanik Melo.

Rasprava se vodila i oko EU fondova te iskustva koje Hrvatska ima na tom području. Albanija ima pristup korištenju fondova, a veleposlanik je zamolio župana Štromara za pomoć u pripremanju za fondove te za pregovore oko ulaska u Europsku uniju. 

Komentari