Alstom Hrvatska, In2 i Altpro dobitnici Zlatne kune

Piše: eVz / VLM

Objavljeno: 01.03.2011. 08:40

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Zlatnu kunu za najbolju banka dobila je Erste banka, a u kategoriji osiguravajućih društava dobitnik je Allianz Zagreb.

Hrvatska gospodarska komora osamnaestu godinu zaredom dodijelila je nagrade Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama i pojedincima. Zlatnu kunu u kategoriji malih tvrtki dobila je tvrtka Altpro iz Zagreba. Najbolja srednja tvrtka je In2 iz Zagreba, a najbolja velika tvrtka Alstom Hrvatska iz Karlovca.

Zlatnu kunu za najbolju banka dobila je Erste banka, a u kategoriji osiguravajućih društava dobitnik je Allianz Zagreb. Dobitnik zlatne kune za životno djelo je akademik prof. dr. sc. Jakša Barbić, a za inovaciju su nagrađeni Petar Čovo iz HSTEC-a i tvrtka Banko. Dodijeljene su i nagrade za izvorno hrvatsko i hrvatsku kvalitetu.

- Vi ste dokaz da uporan rad daje rezultate, poručila je premijerka Jadranka Kosor okupljenim gospodarstvenicima na dodjeli nagrada.
Kazala je kako jest teško, ali da treba govoriti i o dobrim znakovima u hrvatskom gospodarstvu.

- Izvoz u siječnju porastao je 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a 2010. je završena s povećanim izvozom za više od 11 posto u odnosu na godinu ranije. Danas sam sigurna više nego ikad da je ovo godina koja će Hrvatska završiti pregovore s EU i to je nova šansa za gospodarstvo i mlade ljude koji će se sutra pitati kakva je naša perspektiva. Hrvatskoj se samo u prve dvije godine članstva u EU nudi čak 3,5 milijarde eura, koje treba iskoristiti - poručila je Kosor.

Premijerka je istaknula i kako je proteklih mjeseci Vlada učinila puno: zamrznula proračun u rashodovnom dijelu, uvela stroge mjere štednje, donijela zakon o fiskalnoj odgovornosti, ukinula krizni porez, uvela reda u javna poduzeća i naplatu dugova.

- Najbolji primjeri za to su Ina, te HEP, koji je dugovao 1,8 milijardi kuna,a danas ne duguje nijedne lipe i čitavu je prošlu godinu prebrodio bez povećanja  cijene električne energije. Krenule su prve aukcije po modelu A, Vlada je predstavila investicije teške oko 14 milijardi kuna, a 400-njak tvrtki iz privatnog sektora bi trebalo uložiti još 15 milijardi kuna - zaključila je Kosor.

Premijerka je obećala da se ni u ovoj godini neće smanjivati plaće, mirovine i dječji doplatak.

- Dokle god se budemo oblačili u frak, a dolje budemo imali poderane cipele i pravili se da smo ono što nismo ne možemo naprijed, poručio je čelnik HGK Nadan Vidošević, apelirajući da se u Hrvatskoj danas koliko god je to moguće otvori dijalog.

- Političke elite moraju sjediti za stolom i razgovarati. Onaj tko misli da će se prijevremenim izborima čarobnim štapićem otvoriti nova radna mjesta taj je naivan.
Nema više od pet točaka u svijetu koje se mogu mjeriti s Hrvatskom, u energetici i prometu klasičnih dobara nema nijedne zemlje kao što je Hrvatska. Ona je pupak svijeta i mi to moramo iskoristiti - rekao je Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

U NSK-u Zlatna kuna, a ispred zgrade prosvjednici
Malo iza 20 sati Zlatnu kunu su umalo posjetili i antivladini prosvjednici. Doznali su da je na dodjeli i premijerka Jadranka Kosor. Prosvjednike je zaustavila policija ispred zgrade,  ubrzo nakon toga su krenuli nazad prema centru grada.

Komentari