Amerikanci u istarskim Bujama gase proizvodnju softvera

Objavljeno: 30.12.2011. 11:41

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:12

Foto: ilustracija

Za 20 zaposlenika Kofaxa u istarskim Bujama  slaba je utjeha što su takvi primjeri uobičajeni za „outsourcing“ softverskog razvoja, otkazni rok završava im 1. siječnja 2o12. godine.

Metalurški div Commercial Metals Company nije jedina američka tvrtka koja je ovih dana naprasno odlučila ugasiti proizvodnju u Hrvatskoj. Zaključno 1. siječnja završava otkazni rok i za posljednjeg od 20 informatičkih stručnjaka koje je američka softverska kompanija Kofax u Bujama zapošljavala na razvoju aplikacija.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, softverskim stručnjacima, koje je Kofax posljednje dvije godine novačio po cijeloj Hrvatskoj, iznenada je prije dva mjeseca predstavnik kompanije poručio da se proizvodnja u Hrvatskoj gasi i da su svi dobili otkaze.

U Kofaxu ne žele komentirati, a direktor za Hrvatsku Damir Nazarević odgovorio je da mu treba vremena.

I ne samo to. Naime, iz Kofaxova regionalnog središta u Austriji poručili su novinarima da upit pošalju glasnogovornici koja je na godišnjem odmoru.

Bivši zaposlenici Kofaxa svoj slučaj uspoređuju s onim u Željezari Sisak jer kažu da u tako maloj sredini poput Buja, gdje nema drugih većih IT tvrtki, 20 visokoobrazovanih stručnjaka nema priliku naći posao u branši.

Komentari