uhvatimo korak

Apel gospodarstvenika političarima

Poslovno udruženje Ingra Det

Objavljeno: 11.05.2021. 10:05

Zadnja izmjena: 11.05.2021. 10:05

Foto: Poslovno udruženje Ingra Det

Cijeli jedan novi napredni svijet nastaje, a mi propuštamo uhvatiti korak da se razvijamo i budemo konkurentni zbog odnosa države prema radu i proizvodnji.

Udruženje INGRA DET, koje okuplja više od 40-tak tvrtki uspješnih izvoznih proizvodnih tvrtki, upućuje apel Vladi, ali i svim političarima koji se sad natječu da bi upravljali lokalnim zajednicama: mi vidimo kroz naše projekte i investicije u cijelom svijetu, kroz priznanja stranih investitora, od svih osim od vlastite države, da se može drugačije i bolje odnositi prema građaninu, strancu, radu i znanju.

- Hrvatske tvrtke i radnici nemaju vremena za čekanje. Pojednostavite i pojeftinite državu, postanite pravedna meritokracija, prepolovite broj službenika i namještenika i državnih tijela, broj sudaca, a onima koji vrijedno rade udvostručite plaću. Višak zaposlenika iz javnog sektora ćemo preuzeti u privatni sektor i nitko neće biti gladan i uskraćen napredovanja u struci. Zadnji je čas za reforme – poručili su iz udruženja INGRA DET.

To mora biti preduvjet za provođenje Nacionalnog plana oporavka. Kad se promijeni naš okvir i počinju provoditi načelno dobri zakoni koje imamo, doći će i privatne investicije i nećemo gledati prema državi, nego prema cijelom svijetu investitora. Onda će i iseljeni Hrvati, dvaput opečeni, ulagati u Hrvatsku.

Zlatko Sova, jedan od direktora ludbreške tvrtke Inoxmont VS, koja je također članica udruženja, kaže kako vlastitim sredstvima godinama ulažu u tehnologiju i obrazuju radnike. U tvrtki imaju i natprosječne plaće. No, gospodarska kriza uzorkovana pandemijom dodatno je poskupila rad, a poslodavci će u budućnosti teško uhvatiti korak s modernim tehnologijama na tržištu razvijenijih zemalja.

- Ne možemo sami nadomjestiti neulaganje u znanost i tehnologiju i razvoj industrije, a na to godinama uzaludno upozoravamo hrvatsku politiku. Stoga apeliramo na Vladu, ali i sve političke opcije da će ovi izbori proći, a nemamo više vremena čekati reforme. Investirajmo u pametno obrazovanje, tehniku i tehnologiju, jer za deset godina ostat ćemo bez radne snage, od radnika do inženjera – rekao je Zlatko Sova.

Poduzetnici pozdravljaju svaku intervenciju hrvatske Vlade u smislu mjera za pomoć gospodarstvu, no kažu kako su te mjere reaktivne, vatrogasne i kratkotrajne, bez odgovarajuće proaktivne strategije.

- Politika prema radu i proizvodnji u Hrvatskoj dovodi do gubitka naših vrijednih i educirane kolega radnika koji odlaze u strane tvrtke zbog boljih radnih uvjeta. Moramo planirati unaprijed, kad kriza prođe, ljudi će i dalje odlaziti tako gdje je bolje ako sad nešto ne poduzmemo. Treba napraviti model koji će podići standard, smanjiti troškove države, a time će se povećati plaće radnicima – kaže Sova.

Poduzetnici iz udruženja kažu da će se rado uključiti i pomoći hrvatskoj politici u uvođenju nužnih promjena.

- Potaknimo privlačenje profesionalaca iz cijelog svijeta da se trajno nastane u Hrvatsku! Dužnosnici, kad se konstituirate, rado ćemo vam pomoći u davanju ideja, izradi budžeta i kontroli troškova te optimiranju procesa! – poručuju iz udruženja INGRA DET i pozivaju i ostale gospodarstvenike na uključivost, suradnju i angažman.

INGRA-DET je najstarije udruženje hrvatskih tvrtki koje izvode investicijske radove u inozemstvu, prvenstveno u Njemačkoj. Okuplja 40-tak hrvatskih poduzeća s više 2500 zaposlenih specijalista u EU, uglavnom u SR Njemačkoj.

Komentari