AT&T kupuje američki T-Mobile i stvara telekom diva

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 21.03.2011. 11:11

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: andykessler.com

Izvršni direktor AT&T-a kazao je: Ovo je jedinstvena prilika i vrlo rijetka u kojoj je sinergija biznisa jača i veća od plaćene cijene

AT&T, najjača američka telekomunikacijska kompanija, u svoj portfelj ubacit će i T-Mobile, i to za 39,9 milijardi eura i tako stvoriti američkog telekom diva koji će imati 43 posto tržišnog udjela. Naime, iako se špekuliralo da će T-Mobile, koji je matična njemačka kompanija Deutsche Telekom odlučila prodati i kupiti Sprint, to se nije obistinilo. Stvari su krenule potpuno drugim tijekom te se umjesto spajanja Sprinta i T-Mobilea, trećeg i četvrtog telekom operatora u SAD-u, koji bi zajedno bili još uvijek slabiji i od AT&T-a i Verizona, sada rađa najveći američki telekom. Kako ocjenjuju analitičari, umjesto veće konkurentnosti tržište će sada biti manje konkurentno, inovativno, a korisnicima prijete i više cijene.

Iako bi se očekivalo da regulator spriječi takvo spajanje, u AT&T-u su, kaže, odradili domaću zadaću po pitanju regulacije i koncentracije biznisa. Možda će morati prodati neke dijelove, no to neće utjecati na kupnju i spajanje dvaju telekoma. Izvršni direktor AT&T-a, kazao je: Ovo je jedinstvena prilika i vrlo rijetka u kojoj je sinergija biznisa jača i veća od plaćene cijene.

AT&T izgubio je svoju tržišnu vrijednost kada je iPhone prestao biti njihova ekskluziva, istodobno T-Mobile nikada nije dobio priliku u svojoj ponudi imati Appleov iPhone. Zajedno će sada, tvrde analitičari, generirati uštede u vrijednosti od 40 milijardi dolara. Spajanje AT&T-a i američkog T-Mobilea bit će dovršeno za godinu dana.

Nakon objave kupoprodaje dionice njemačkog  Deutsche Telekoma AG skočile su 16 posto.

Komentari