Evo detalja

Avar predstavio programe poticaja za obrtnike, poduzetnike i OPG-ove

U Gradskoj vijećnici danas je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar predstavio programe poticaja obrtnicima, poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja Grada Varaždina u 2019.
Objavljeno: 26.07.2019. 14:10

Zadnja izmjena: 26.07.2019. 14:35

U Gradskoj vijećnici danas je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar predstavio programe poticaja obrtnicima, poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja Grada Varaždina u 2019.

Uz zamjenika, detaljnije su o svemu govorili direktorica Turističke zajednice Varaždin Jelena Toth i pročelnik Upravnog odjela za EU projekte Tomislav Bogović. Naime, izmjenom koju je donijelo Gradsko vijeće na prethodnoj sjednici omogućeno je gradonačelniku donošenje zaključka o oslobađanju od plaćanja poreza na korištenje 3 m2 javne površine za promociju proizvoda i usluga ispred svojih poslovnih prostora varaždinskih obrtnika i trgovaca. 

- Mi u Turističkoj zajednici ćemo se uistinu potruditi dati svim vlasnicima koji su zainteresirani kvalitetne informacije, smjernice, primjere. Educirat ćemo ih i potražit ćemo načina da im sljedeće godine i financijski pomognemo u uređenju tih tri kvadrata - rekla je Toth

Druga se potpora tiče subvencija ili sufinanciranja do 50 % Grada Varaždina izlagačima na Špancirfestu koji su s područja Grada. Za Poduzetnički fond Grada Varaždina, kojim se dodjeljuju bespovratna sredstva obrtnicima i gospodarstvenicima u iznosu od 8.000, 12.000 ili 15.000 kn, ove je godine u Proračunu planirano 790.000 kn.

Najavljeno je i kako će idući tjedan biti raspisan javni poziv za programe potpora u poljoprivredi. Kroz mjere ruralnog razvoja želi se potaknuti s jedne strane domaće proizvođače da prodaju na gradskoj tržnici zdravu i domaću hranu, a s druge strane omogućiti građanima da kupuju upravo te proizvode. Grad subvencionira s iznosom od tisuću kuna mjesečno po jednom prodajnom mjestu na tržnici za domaće proizvođače.

Zamjenik Avar napomenuo je kako su ovo već standardne mjere koje Grad provodi, a na prvom mjestu i najinteresantniji je poduzetnički fond. - Drugo su subvencije na poduzetničke kredite, one postojeće ali i nove. Tu grad svojim depozitom od milijun kuna osigurava fond i subvencionira 2-2,5%, odnosno onaj dio kredita koji poduzetnici uzimaju. Cilj je da na neki način pomognemo poduzetnicima kroz subvencije. Mi osiguravamo sredstva, ali na poduzetnicima je da procijene tržišnu situaciju i gdje se kreću. - rekao je Avar.

Komentari