AZRA obučava managere za pripremu i provedbu projekata EU

Objavljeno: 15.11.2011. 15:53

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Varaždinska županija

U Gospodarskoj školi počeo je novi ciklus edukacije za dvadeset i sedam zainteresiranih polaznika - od čega je dvadeset i dvoje profesora i učitelja iz Varaždinske županije - koji se žele usavršavati iz područja pripreme i provedbe projekata Europske unije te drugih donatorskih fondova.

Nastavak je to projekta usavršavanja za poslove menadžera za izradu i provedbu projekata Europske unije osmišljenog u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije koji se provodi u suradnji  s Agencijom za razvoj Varaždinske županije i Centrom za obrazovanje odraslih iz Gospodarske škole Varaždin.

Troškove usavršavanja profesora i nastavnika u cijelosti snosi Varaždinska županija, koja će s 120 tisuća kuna financirati usavršavanje ukupno 22 nastavnika osnovnih škola i profesora srednjih škola.

Edukacija se sastoji od spoja teorijske nastave i vježbi, a dosta se toga bazira i na grupnom radu u timovima. Polaznici će tako tijekom tri mjeseca naučiti sve što je potrebno za pripremu, izradu i samu provedbu projekata Europske unije, a upoznat će se i s metodologijom upravljanja projektnim ciklusom.

Predavanja u trajanju od četiri sata odvijaju se tri puta tjedno, a predavači su stručnjaci iz Agencije za razvoj Varaždinske županije, koji posjeduju bogato iskustvo u izradi i provedbi EU projekata.

Direktor AZRA-e Josip Borak izrazio je zadovoljstvo ponovnim velikim interesom profesora i učitelja za novi ciklus edukacije navodeći kako je to važno jer se time povećava stručni kadar koji može samostalno pripremati i provoditi EU projekte.

- U ovom dinamičnom vremenu pred ulazak u EU integracije ključno je jačati kapacitete za osmišljavanje i provođenje projekta. Samo je prošla generacija tijekom i po završetku edukacije izradila petnaestak projekta, a s pisanjem će nastaviti i u budućnosti. Naime, uz teoretski dio, polaznici kroz radionice razvijaju vlastite projektne prijedloge koje škole mogu prijaviti na natječaje otvorene u sklopu različitih programa pomoći Europske Unije - naglasio je Borak.

Program inače mogu upisati osobe koje imaju završenu višu stručnu ili višu školsku spremu, poznaju engleski jezik i osnove Microsoft Worda i Microsoft Excela. Program je verificiran od Ministarstva i upisuje se u radnu knjižicu, a edukacija se sastoji ne samo od teorijske nastave već i praktičnog dijela koji uključuje vježbe kako provesti određeni projekt kao i učenje o mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.

Komentari