Azra: Uskoro natječaj za bespovratna sredstava iz fonda EU za regionalni razvoj

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 13.02.2015. 16:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

U veljači ili ožujku bit će otvoren natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava mikro, malim ili srednjim poduzećima za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu...

Temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u RH iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 760 milijuna kuna za razdoblje 2014.-2020., a iznosi bespovratnih sredstava od 1,5 do 15 milijuna kuna. EU sufinancira početno ulaganje ili početno ulaganje u korist nove ekonomske djelatnosti (oprema i izgradnja) u iznosu 35% ukupno prihvatljivih troškova za srednje poduzetnike i 45% ukupno prihvatljivih troškova za mikro i male poduzetnike, a potpora ne može biti viša od 15 milijuna kuna.

Zatim potpore za savjetodavne usluge u korist malih i srednjih poduzeća s intenzitetom potpore koji ne smije prelaziti 50% ukupno prihvatljivih troškova, a potpora ne može biti viša od 2 milijuna kuna. Nadalje, potpore za sudjelovanje na sajmovima s intenzitetom potpore koji ne smije prelaziti 50% ukupno prihvatljivih troškova, a potpora ne može biti viša od milijun kuna te potpore za usavršavanje gdje je sufinanciranje za srednja poduzeća 60% ukupno prihvatljivih troškova, odnosno 70% ukupno prihvatljivih troškova ako se usavršavanje provodi za radnike s invaliditetom ili radnike u nepovoljnom položaju, dok sufinanciranje za mikro i mala poduzeća iznosi 70% ukupno prihvatljivih troškova, a potpora ne može biti viša od 2 milijuna kuna.

Trajanje projekta ne može biti duže od 24 mjeseci od dana sklapanja ugovora, a korisnik mora osigurati financijski doprinos od najmanje 25% prihvatljivih troškova iz vlastitih izvora ili vanjskim financiranjem u obliku oslobođenom od bilo kakve državne potpore

Također, u istom periodu predviđeno je otvaranje natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava mikro, malim ili srednjim poduzećima za ulaganje u proizvodnu tehnologiju.


Temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u RH iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 357,2 milijuna kuna za razdoblje 2014.-20202., a iznosi bespovratnih sredstava od 500.000 do 5 milijuna kuna. EU sufinancira početno ulaganje ili početno ulaganje u korist nove ekonomske djelatnosti (oprema) u iznosu 35% ukupno prihvatljivih troškova za srednje poduzetnike i 45% ukupno prihvatljivih troškova za mikro i male poduzetnike, a potpora ne može biti viša od 5 milijuna kuna. Zatim potpore za savjetodavne usluge u korist malih i srednjih poduzeća s intenzitetom potpore koji ne smije prelaziti 50% ukupno prihvatljivih troškova, a potpora ne može biti viša od 2 milijuna kuna.

Također, potpore za sudjelovanje na sajmovima s intenzitetom potpore koji ne smije prelaziti 50% ukupno prihvatljivih troškova, a potpora ne može biti viša od milijun kuna te potpore za usavršavanje gdje je sufinanciranje za srednja poduzeća 60% ukupno prihvatljivih troškova, odnosno 70% ukupno prihvatljivih troškova ako se usavršavanje provodi za radnike s invaliditetom ili radnike u nepovoljnom položaju, dok sufinanciranje za mikro i mala poduzeća iznosi 70% ukupno prihvatljivih troškova, a potpora ne može biti viša od 2 milijuna kuna.

Isto tako, važno je da trajanje projekta ne može biti duže od 18 mjeseci od dana sklapanja ugovora, a korisnik mora osigurati financijski doprinos od najmanje 25% prihvatljivih troškova iz vlastitih izvora ili vanjskim financiranjem u obliku oslobođenom od bilo kakve državne potpore.

Oba natječaja će biti otvorena do 31. prosinca 2020. odnosno do potrošnje sredstava, a projekti se ocjenjuju po redoslijedu predaje.
Prihvatljivi troškovi za oba natječaja su ulaganja u materijalnu imovinu, ulaganja u nematerijalnu imovinu, savjetodavne usluge koje pružaju vanjski konzultanti, sudjelovanje na sajmovima, usavršavanje te promidžba i vidljivost.

Potencijalni prijavitelj je mikro, malo ili srednje poduzeće sukladno definiciji malih i srednjih poduzeća, registrirano u Hrvatskoj, uz još neke dodatne uvjete. Projekt se mora provoditi na teritoriju Republike Hrvatske, uz iznimku sajmova i poslovnih putovanja odnosno sastanaka.

Prilikom prijave na natječaj potrebno je priložiti prijavni obrazac, proračun aktivnosti, studiju izvodljivosti, marketinšku strategiju, skupnu izjavu s datumom ne starijim od 30 dana prije predaje projektne prijave potpisanu i ovjerenu pečatom, zatvorenu financijsku konstrukciju ulaganja, dokaze vezane uz gradnju i potvrdu Porezne uprave u izvorniku da je prijavitelj ispunio obveze plaćanja dospjelih poreznih obveza i obveza za mirovinsko i zdravstveno osiguranje ne starije od 30 dana od datuma predaje projektne prijave. Prije provođenje treće faze evaluacije (provjera prihvatljivosti prijavitelja) treba priložiti izvod iz sudskog, obrtnog ili drugog odgovarajućeg registra, godišnje financijsko izvješće (GFI-POD) za 3 fiskalne godine, DOH za obrtnike ili rješenje kojim se utvrđuje godišnji paušalni porez na dohodak za 3 fiskalne godine, Bon Plus za zadnje odobreno računovodstveno razdoblje, BON2 / SOL2 ne stariji od 30 dana prije predaje projektne prijave te Obrazac JOPPD za mjesec koji prethodi danu predaje projektne prijave.
    
Svi potencijalni korisnici ove mjere mogu se obratiti AZRA-i u slučaju dodatnog savjetovanja, pripreme i razrade projektne ideje, kao i same aplikacije projekta. Tim AZRA-inih stručnjaka spremno će odgovoriti na sva pitanja potencijalnih korisnika i pružiti svu pomoć u prijavi projekta.

Na kraju treba napomenuti da je riječ o nacrtu natječaja i da može doći do određenih izmjena u trenutku njegove službene objave.

Komentari