Ozbiljna kriza radne snage

Građevinari s ministrom u Toplicama o nedostatku radne snage: "Trebamo ih, a marginaliziramo..."

Objavljeno: 22.04.2016. 13:03

Zadnja izmjena: 22.04.2016. 14:37

Otvarajući 2. Susret graditelja Hrvatske obrtničke komore i 3. Konferenciju o energetskoj učinkovitosti Hrvatske udruge krovopokrivača, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević ukazao je na nedostatak radne snage u građevinskim zanimanjima.

Najavio je i izmjene Zakona o javnoj nabavi, prema kojima bi se ubuduće birala ekonomski najpovoljnija ponuda, a ne ona s najnižom cijenom.

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, smatra da je za nepovoljnu situaciju kriva politika štednje, ali pravna nesigurnost, nesigurnost naplate i damping cijene u javnoj nabavi.

Predsjednik Ceha graditelja HOK-a Ivan Kostelac svjestan je situacije: „Svjesni smo da subvencije neće trajati vječno, stoga se zalažemo za porezne poticaje, tj. za smanjenje PDV-a na građevinske radove kod obnove zgrada i obiteljskih kuća.“

Nadodao je kako mogućnost za smanjenje PDV-a postoji već 7 godina, a razvijenije europske zemlje na taj su način potaknute graditeljstvo. Ističe da bi smanjenje PDV-a učinilo rad na crno manje privlačnim. Međutim, svjestan je i nedostatka obrazovane radne snage, rada na crno i nemogućnosti naplate potraživanja.

Zaključio je da se valja uključiti u infrastrukturne projekte financirane iz strukturnih fondova, smanjiti PDV i ulagati u edukaciju svih aktera.

Vladimir Makoter, predsjednik Hrvatske udruge krovopokrivača, pohvalio je sve građevinare i sve one koji sudjeluju u građenju, istaknuvši da su to vrlo bitna zanimanja i da se šira javnost mora osvijestiti: „Tko će graditi, tko će obnavljati i na taj način pridonijeti gospodarskom rastu naše zemlje ako ova zanimanja i dalje budu marginalizirana?“

Pokrovitelji stručnog skupa su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a domaćin Obrtnička komora Varaždinske županije.

Komentari