Ben Bernanke: Nezaposlenost označava nacionalnu krizu

Objavljeno: 29.09.2011. 16:05

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: topnews.net.nz

Čelnik američke središnje banke, Ben Bernanke, jučer je upozorio kako dugoročna nezaposlenost u Sjedinjenim Državama ima karakter nacionalne krize i da bi Kongres trebao poduzeti dodatne mjere kako bi je suzbio, piše profitiraj.

Bernanke je, odgovarajući na novinarska pitanja nakon govora u Clevelandu, podsjetio da oko 45 posto nezaposlenih ne radi najmanje šest mjeseci.

- To je nečuveno, nezabilježeno u Sjedinjenim Državama nakon rata. Ljudi gube vještine koje su stekli, gube veze i pripadnost radnoj snazi. Naša sadašnja situacija s radnim mjestima ima karakter prave pravcate nacionalne krize – rekao je.

Vlada mora pružiti potporu građanima koji su dugo bez posla kako bi se obučili za druga zaposlenja i pronašli posao, kazao je, predloživši također Kongresu da preuzme veću odgovornost u rješavanju tog problema.

Kao najvažnija područja na kojima bi Kongres mogao dati doprinos gospodarskom oporavku izdvojio je dugoročnu nezaposlenost, proračunsku disciplinu i politiku stambenog zbrinjavanja.

Time je ponovno pokušao potaknuti zakonodavce da se aktivnije uključe u podupiranje gospodarstva, upozorivši kako je središnja banka poduzela sve što je u njezinoj moći snižavanjem ključnih kamatnih stopa gotovo na nulu.

Dodao je, međutim, kako monetarna politika ne može ostati jedino oružje.

- Američka središnja banka uložila je ogromne napore kako bi pomogla gospodarstvu da se oporavi i stabilizira – kontrolirajući razinu kamatnih stopa i usmjeravajući monetarnu politiku, kojom se može puno napraviti, ali ona nije univerzalan lijek – naglasio je.

Izvor: profitiraj.hr

Komentari