kaskamo za drugima

Bili smo poznati po obrtništvu, sada smo na sredini - provjerite koji cehovi ipak rastu

Objavljeno: 21.04.2017. 09:32

Zadnja izmjena: 21.04.2017. 09:38

Foto: ilustracija

Na obrtničkoj ljestvici hrvatskih županija Varaždinska je po broju obrta zauzela deseto mjesto. Prema posljednjim podacima iz Knjige obrtnika koju vodi Hrvatska obrtnička komora,u ovoj županiji je koncem prošle godine aktivnih bilo ukupno 2.524 obrta, što je 0,5 posto manje nego godinu prije.

S poslovne scene nestalo je njih 12. No, godišnji pad je ipak  ublažen u odnosu na prethodno razdoblje kad je iznosio 2,5 posto i značio je kraj za 65 obrta. Obrtnicima Varaždinske županije možda je sada konačno krenulo na bolje, barem nekima. Kamo sreće, kako se kaže, da se to i dogodi, jer obrtništvo je kruh svagdašnji za nešto više od pet tisuća radnika, a zajedno s vlasnicima obrta za ukupno 7.616 ljudi ove županije.

Proizvodni zanati u padu, a uslužni rastu

Prema nedavno objavljenim statističkim podacima, od ukupnog broja aktivnih obrta u Varaždinskoj županiji 40,8 posto otpada na uslužno zanatstvo čiji je udjel kroz godinu dana povećan za 1,3 postotna boda. Ukupno ih je lani bilo 1.031 ili 2,9 posto više nego godinu prije, odnosno u uslužnom zanatstvu broj obrtnika povećan je za njih 30. Istodobno, udjel proizvodnog zanatstva je 14 posto, uz ostvaren pad na godišnjoj razini od 0,4 postotna boda.Proizvodnjom se bavilo 353 obrtnika, što je njih 12 ili 3,3 posto manje nego godinu prije.

Zatvoreno 14 ugostiteljskih i 15 trgovačkih obrta

Kroz godinu dana do najvećih promjena došlo je u ugostiteljstvu i turizmu te u trgovini, uz značajan pad broja aktivnih obrta kao i njihovog udjela u ukupnoj obrtničkoj strukturi ove županije. U ugostiteljstvu i turizmu broj obrta pao je na godišnjoj razini za šest posto. Iz te djelatnosti otišlo je 14 obrtnika, a ostalo je njih 221, što je 8,8 posto svih obrtnika ove županije. Smanjen je i broj obrtnika u trgovini i to za 5,7 posto ili njih 15 koji su zatvorili obrte. Trgovinom se prema posljednjim podacima bavi 247 obrtnika ili njih 9,8 posto.

Ostale obrtničke struke između plusa i minusa

U Varaždinskoj županiji prijevozom putnika i roba bavi se trenutno 341 obrtnik, a u ukupnoj broju obrta ove županije njihov je udjel 13,5 posto. Na godišnjoj razini broj obrta u ovoj djelatnosti pao je za 0,9 posto, što znači njih tri manje. Najmanji je udjel je obrtnika u ribarstvu, i poljodjelstvu, tek 4,6 posto od ukupnog broja, odnosno u toj djelatnosti aktivno je 117 obrta, uz neznatan godišnji pad, tek jedan manje. No, neki obrtnički cehovi rastu. Primjerice, ceh frizera, kozmetičara, fitnes studija i salona za njegu tijela na godišnjoj razini povećan je za 1,9 posto. Prema zadnjim podacima bilo ih je 214, a njihov je udjel u obrtništvu ove županije je 8,5 posto.

Neki obrtnički cehovi rastu. Primjerice, ceh frizera, kozmetičara, fitnes studija i salona za njegu tijela na godišnjoj razini povećan je za 1,9 posto

Koliko je obrtnički jaka ili slaba Varaždinska županija

Od ukupno broja aktivnih obrta u cijeloj zemlji, 75.861 prema posljednim podacima, u Varaždinskoj županiji posluje njih 3,3 posto, pa je na ljestvici 21 hrvatske županije zauzela, kao što smo već spomenuli, deseto mjesto. Po broju stanovnika slična joj, primjerice, Zadarska županija ima 4.418 obrta, što je svrstava na šesto mjesto. No, među šest županija sjeverozapadne Hrvatske, Varaždinska je po broju aktivnih obrta treća, s udjelom od 10,4 posto. Ispred nje su Grad Zagreb i Zagrebačka županija s ukupno 16.963 obrta, a iza nje je Krapinsko-zagorska s nešto više od 2.300 obrta, te Međimurska i Koprivničko-križevačka  županija koje imaju približno po 1.200 aktivnih obrta. Inače, na sjeverozapadu zemlje koncentrirano je više od trećine ukupnog broja hrvatskih obrtnika.

Komentari