Nikako do otpremnina

Bivši radnici Zagorje - Tehnobetona prosvjedovali ispred zgrade Uprave

Objavljeno: 03.03.2016. 11:51

Zadnja izmjena: 03.03.2016. 12:20

Foto: Josip Novak

Tridesetak bivših zaposlenika građevinske tvrtke Zagorje-Tehnobeton danas su održali mirni prosvjed ispred upravne zgrade zbog, kako kažu, neisplate otpremnina, razlika plaća i regresa za 2013. i 2014. godinu...

Podsjećamo, čak 130 zaposlenika, koji su u spomenutoj tvrtki ostvarili u prosjeku više od 30 godina radnog staža, je krajem 2014. godine proglašeno tehnološkim viškom i poslani su na burzu.

Ogorčeni su i nestrpljivi te tvrde da od zadnjeg prosvjeda koji je održan 22. listopada 2015.  nema nikakvog pomaka, rekla je Ana Grudiček, bivši financijsko komercijalni referent Zagorje-Tehnobetona.

- Predstavnik radnika Predrag Šalamon redovito naziva aktualnu Upravu društva, ali mu neprekidno govore neka se strpimo još deset dana, pa još deset i tako prolaze mjeseci. U međuvremenu, doznali smo da je otpušteno još 30-ak ljudi. I njima je navodno obećano kako će dobiti otpremnine u roku 10 dana. I nama su tako rekli i ne vjerujemo da će obećanje poštivati – istaknula je Grudiček.

"Kamo je nestao novac za otpremnine?"

Napomenula je da nakon odrađenog otkaznog roka prva skupina od 130 radnika do danas nije dobila ni jedne kune.

- Pitamo se kamo je nestao novac kojeg smo trebali dobiti, tko ga je potrošio i u koju svrhu. Tražit ćemo zaštitu svojih ljudskih prava jer smo u Zagorje-Tehnobetonu potrošili svoje godine života i zdravlje. Da su nam isplaćene otpremnine nekako bi premostili nemoguću situaciju u koju su dovedene naše obitelji. Moramo platiti režije i otplaćivati kredite, a svako malo stižu nam ovrhe – tuži se Grudiček i dodaje kako će se prosvjednici, ukoliko u četvrtak ništa ne ostvare, kroz tri tjedna naći ispred Trgovačkog suda.

Naime, kako nam je pojašnjeno, prosvjednici će inzistirati da im se objasni iz kojeg se razloga toliko dugo “prolongira završetak predstečajne nagodbe“.

Osim “obećanja na papiru“ novce nije dobio ni Besak Vladimir kojem je ovo drugi dolazak na prosvjed.

- Osjećam se grozno, cijeli radni vijek proveo sam u Tehnobetonu marljivo radeći. Bivšeg direktora Bunića upoznao sam još 1986. godine, a ove današnje članove Uprave ne poznajem. Sin mi je tu zaposlen i strahujem što će biti s njim, te njegovim kolegama koji rade za minimalac – rekao je Besak.

"Zadržali smo 310 radnih mjesta nužnih za razvoj"

Kako doznajemo iz Uprave tvrtke “Zagorje-Tehnobeton“, njene korektne namjere prema bivšim radnicima nikada nisu bile upitne. No, kako napominju, stanje vezano uz neisplatu otpremnina nije se promijenilo.

- Zagorje - Tehnobeton d.d. je krajem 2014. godine, nakon pokretanja predstečajne nagodbe, a uslijed gospodarskih i organizacijskih razloga, bilo prisiljeno kolektivno zbrinuti 140 zaposlenika Društva. Također, krajem veljače ove godine, zbog istih razloga, bilo je prisiljeno zbrinuti još dodatnih 30 zaposlenika – naglašava Uprava Društva koja ove “teške odluke donosi kako bi se djelomično riješio problem nelikvidnosti".

Inače, u Zagorje-Tehnobetonu zadržano je 310 radnih mjesta, nužnih za budući razvoj i poslovanje. Kako doznajemo iz Službe za odnose s javnošću, zaposlenici redovito primaju plaće “prema važećem kolektivnom ugovoru koje nisu nikakav minimalac“.

- Uprava Društva ima u obvezi isplatu svih otpremnina i svih drugih materijalnih troškova od kojih je namirena trećina ukupnih troškova prvog zbrinjavanja iz 2014. godine, dok za drugo zbrinjavanje radnici imaju zakonske otkazne rokove uz obvezu Uprave za isplatom otpremnina i svih materijalnih troškova – zaključuju u Zagorje-Tehnobetonu.

Današnji prosvjedni skup prošao je mirno te nije bilo potrebe za intervencijom policijskih službenika PU varaždinske.

Komentari