ekskluzivno objavljujemo

Stranih radnika u županiji 40 puta više nego prije pet godina. Ovo su precizni podaci

Trenutno je više stranih radnika nego što imaju stanovnika općine Breznički Hum, Veliki Bukovec, Visoko ili Ljubešćica, odnosno broj stranih radnika u županiji otprilike je u korelaciji s brojem stanovnika općina Klenovnik ili Breznica...

Piše: Iva Habulan

Objavljeno: 09.01.2022. 07:54

Zadnja izmjena: 09.01.2022. 10:59

Foto: Arhiva / Ilustracija

Između dva ciklusa lokalnih izbora, 2017. i 2021., broj stranih radnika u Varaždinskoj županiji povećao se s njih 56 na njih 2.270, što je oko 40 puta više, a najviše je državljana BiH, Srbije, Nepala, Indije, Filipina i Ukrajine.

Već 2018. godine broj stranaca na radu u Varaždinskoj županiji skače s njih prosječno 56 mjesečno na njih 316, što je skok od 465 posto, a najveće povećanje zabilježeno je 2019., kada je lokalno gospodarstvo trebalo još 3,7 puta radnika više. Tek od 2020. godine trend se otprilike stabilizirao te potreba za stranim radnicima više nije rasla višestruko, ali je i dalje za 40-ak posto. Prošle godine rasla je 30-ak posto, no valja pritom valja uzeti u obzir da su protekle dvije godine bile pandemijske.

(nastavlja se)

Službeni podaci PU varaždinske

Prosječan broj stanovnika svih gradova i općina, uključujući i najveći Varaždin, iznosi 6.284, iz čega proizlazi da broj stranih radnika u županiji trenutno iznosi trećinu stanovnika jedne naše prosječne jedinice lokalne samouprave. Pritom valja uzeti u obzir da novi podaci popisa stanovništva nisu poznati, a broj stanovnika prema svim pokazateljima i pretpostavkama zasigurno je manji nego što je bio prije deset godina, odnosno 2011. kada je rađen posljednji popis.

Više nego u trećini općina stanovnika

Broj stranih radnika nadilazi broj stanovnika u devet naših općina, odnosno trenutno je više stranih radnika nego što imaju stanovnika općine Breznički Hum, Veliki Bukovec, Visoko, Ljubešćica, Klenovnik, Beretinec, Breznica, Mali Bukovec ili Donja Voća. Broj stranih radnika u županiji otprilike je u korelaciji s brojem stanovnika općina Klenovnik, Breznica, Baretinec ili Mali Bukovec.

'Pružimo ruku dobrodošlice'

Tema potrebe za stranim radnicima te njihovim uključivanjem u društvo više puta se spominjala prošle godine, a prvi ju je otvorio župan Anđelko Stričak, te županijske vlasti već razmatraju različite modele integracije. "Naš je kraj oduvijek bio poznat po gostoprimstvu te smatram da trebamo ljudima koji s nama grade naše gospodarstvo pružiti ruku dobrodošlice", rekao je župan, a sastanak na tu temu s gospodarstvenicima na području Ivanca održao je i Milorad Batinić, ivanečki gradonačelnik.