etv studio

eTV - Direktora Varkoma pitali smo hoće li poskupjeti voda i druga važna pitanja, evo odgovora

Istera smo nadalje pitali i što bi se dogodilo u slučaju većih poteškoća s električnom energijom i raspolaže li Varkom nekim alternativnim izvorima napajanja...
Objavljeno: 07.04.2022. 13:28

Zadnja izmjena: 07.04.2022. 13:36

U današnjem eTV Studiju gostovao je direktor Varkoma Bruno Ister kojeg smo pitali kako će se aktualni val poskupljenja odraziti na cijenu vode.

Ister je odgovorio kako do kraja ove godine vjerojatno neće doći do poskupljenja vode. 

- U ovom trenutku izračuni za cijenu vode su gotovi i revidirani tako da za ovu godinu ne očekujemo nikakva veća iznenađenja. Smatram da nećemo morati interventno mijenjati cijenu vodnih usluga. U dogledno vrijeme, za sljedeću godinu to ne mogu garantirati jer ako poskupljenja nastave u tom trendu, svakako će se odraziti i na cijenu naših usluga.

'Varkom priprema najjače bioplinsko postrojenje'

Istera smo nadalje pitali i što bi se dogodilo u slučaju većih poteškoća s električnom energijom i raspolaže li Varkom nekim alternativnim izvorima napajanja.

- U funkciji je fotonaponska elektrana u Filipićima snage 150 kilovata. Mi smo jedno od rijetkih društava u našoj branši koje već ima takav jedan značajan izvor. Trenutno je u pripremi još nekoliko takvih projekata. Jedno od najvećih je fotonaponska elektrana u Bartolovcu snage 450 kilovat, jedno bioplinsko postrojenje koje je vezano uz naš pročistač koje će davati otprilike jedan megavat, što je najjače postrojenje koje pripremamo koje će biti u pogonu kada završi naš projekt pročistača koji je trenutno u pripremi.

'Korigirat ćemo cijene za aglomeraciju'

Najveći Varkomov projekt je aglomeracija, na kojeg se pak odražava poskupljenje građevinskog materijala. Varkom je, kaže Ister, trenutno u fazi dogovora korekcije cijena koje će biti odgovarajuće za naručitelja, kao i za izvođača.

- Ova faza koja je sada došla na red je sanacija asfaltom, a ti radovi su prilično poskupjeli. Bitumen je glavni sastojak asfalta, a koji je poskupio uslijed poskupljenja nafte i naftnim derivatima. Prije toga su poskupjele i cijevi. Nije se moglo usuglasiti oko metodologije izračuna korekcija, tako da smo sada potaknuli inicijativu da se uspijemo usuglasiti sa izvođačima i da ih uspijemo staviti u okvire onoga što su Vlada i Hrvatske ceste predvidjele. To je u završnoj fazi i nadamo se da će to uspješno završiti.

'Povećavamo plaće našim zaposlenicima'

Još jedna kriza s kojom se suočava najveća trvtka u gradskom portfelju je kriza s radnom snagom, a Varkomu su upravo najviše potrebna deficitarna zanimanja. Ister je zbog vtoga najavio i rast plaća zaposlenicima.

- Svi projekti bili bi nemoguća misija da nemamo sposobnu ekipu koja već duži niz godina radi na takvim poslovima. Ipak, s ovim poremećajima u društvu, došlo je do toga da se mora intervenirati i napraviti određena kadrovska obnova naših ljudskih resursa. To su u prvom redu obrtnička zanimanja poput vodoinstalatera, električara, strojara, kao i nekoliko ključnih ljudi potrebnih kako bi se društvo moderniziralo.

 

Komentari