najveće radilište u hrvatskoj

Foto - Započelo istraživanje i druge bušotine za geotermalnu elektranu, bili smo na mjestu radova

Svi radovi, kako je kazao Požgaj, trebali bi potrajati do listopada ove godine. Nakon toga slijedi projektiranje same elektrane i potom izgradnja. Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak na nedavnoj sjednici to je mjesto već prozvao "hrvatski Kuvajt"...
Objavljeno: 01.07.2023. 09:05

Zadnja izmjena: 01.07.2023. 09:09

Foto: Boris Matijašec

Tvrtka Bukotermal započela je početkom tjedna u Lunjkovcu u općini Mali Bukovec istraživanje bušotine Lunjkovec 1, a jučer tijekom dana istraživati se započela i bušotina Kutnjak 1 u selu Antolovec u općini Legrad, na mjestu kojih bi u budućnosti trebala niknuti geotermalna elektrana u vlasništvu Varaždinske županije.

Po riječima direktora tvrtke Bukotermal Alena Požgaja za eTV, gradit će se geotermalna elektrana ORC tipa, koja će imati proizvodno-utisni par. Trebala bi to biti druga najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj, a ima potencijal da bude i najveća. 

 Na tom istražnom prostoru, kako je kazao, dvije su postojeće bušotine geotermalnog tipa, a još dvije se nalaze u ležištu. Kutnjak 1 u selu Antolovec bit će proizvodna bušotina, a Lunjkovec 1 utisna. Na potonjoj je početkom ovoga tjedna započelo testiranje na temelju kojeg će se dobiti podaci o veličini i kapacitetu geotermalnog ležišta.

- Kad ćemo upogoniti ove dvije bušotine, možemo izgraditi manju elektranu otprilike 2 megavata kapaciteta, međutim cijeli potencijal istražnog polja Lunjkovec-Kutnjak je 12 megavata - ustvrdio je Požgaj.

'Projekt koji će puniti proračun'

Bukotermal, koji će upravljati budućom geotermalnom elektranom, u vlasništvu je Varaždinske županije i općine Mali Bukovec . Požgaj je naveo  da će projekt geotermalne elektrane prema njihovim procjenama puniti čak 50 posto proračuna općine Mali Bukovec i da će to biti jedini projekt u Varaždinskoj županiji koji će puniti proračun.

Svi radovi, kako je kazao Požgaj, trebali bi potrajati do listopada ove godine. Nakon toga slijedi projektiranje same elektrane i potom izgradnja. Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak na nedavnoj sjednici to je mjesto već prozvao "hrvatski Kuvajt".

Komentari