Čačić: Situacija u gospodarstvu uopće nije toliko katastrofalna kako se čini

Objavljeno: 01.06.2012. 12:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Samo dan nakon što je objavljeno da je hrvatski BDP u prvom tromjesječju ove godine pao za 1,3 posto, gotovo cijeli državni vrh sudjelovao je na otvorenju 16. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu.

Ministri Gordan Maras, Branko Grčić, Tihomir Jakovina, Slavko Linić i Radimir Čačić te predsjednik Ivo Josipović iskoristili su priliku da gospodarstvenicima i javnosti pošalju umirujuće poruke uz poruku da će se tek na kraju godine vidjeti efekti koje provodi Vlada RH.

- Mediji i analitičari su razočarani jer se nisu potvrdila njihova predviđanja o padu BDP-a od 3 posto. Ovaj pad od 1,3 posto može se dakle gledati i pozitivno jer je puno manji od predviđanja. Očekujem da će BDP pasti i u drugom tromjesječju i to na razini od 2 posto. U trećem tromjesječju očekujem stabilizaciju pa čak i rast, a tek u zadnjem tromjesječju ove godine vidjet ćemo jesmo li na pravom putu - poručio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Predsjednik Ivo Josipović složio se da situacija nije toliko katastrofalna dodavši da su neke zemlje članice Europske unije u puno goroj situaciji.

- Imao sam prilike vidjeti analizu Europske komisije o stanju europskog gospodarstva. Hrvatska je u problemima ali situacija kod nas nije najgora - istaknuo je predsjednik dodavši da je pad BDP-a rezultat duljeg trenda u gospodarstvu te da treba poduzeti sve za oživljavanje gospodarstva.

- Moramo pojednostaviti proceduru za pokretanje investicija i otvaranje obrta i tvrtki ali i konačno početi donositi odluke o državnoj imovini koja propada. Mi u ovom trenutku primjerice imamo hotele koji su zarasli u travu i korov i moramo ih osposobiti - poručio je predsjednik.

Ministar poduzetništva Gordan Maras istaknuo je pak da u šumi negativnih gospodarskih pokazatelja ima i nekih koji su pozitivni i koji bi mogli biti znak da se gospodarstvo i poduzetništvo ipak pokreću.

- Po prvi puta nakon četiri godine imamo više otvorenih nego zatvorenih obrta. Ta brojka od 300-injak više otvorenih obrta nego zatvorenih daju mi optimizam - poručio je Maras.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić osvrnuo se pak na optužbu da je Vlada zaslužna za antipoduzetničku klimu.

- Vlada ide na ruku poduzetnicima, često i na štetu onog najšireg sloja građana. Odluka kojom smo onemogućili isplaćivanje plaća bez plaćanja doprinosa nije antipoduzetnička ako želimo napokon prekinuti podjele na povlaštene i nepovlaštene poduzetnike. Uvjeravam vas da se strategija gospodarskog razvoja iz Plana 21 polako ali sigurno provodi i da ćemo efekte sigurno osjetiti do kraja godine - poručio je Grčić.

Komentari