Čačić: Škverovi će graditi skupe vjetroelektrane

Objavljeno: 07.05.2012. 09:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: crispgreen.com

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u razgovoru za Novi list najavio je da će škverovi graditi vjetroelektrane vrijedne dvije milijarde eura, prenosi Poslovni.hr.

Ministar Čačić prvi je put javno najavio megaprojekt vjetroelektrana na platformama u Jadranu gdje bi se ostvarila sinergija brodogradnje i energetike.

- Ovih dana na Vladu ide materijal u kojem smo regulirali ukidanje svih dosad potrebnih dozvola, a bilo ih je šezdesetak s rokom ishođenja iznad jedne godine. Umjesto njih će vam biti dovoljan jedan zahtjev nakon čega ćete dobiti od HROTE ugovor da možete postaviti na svoj krov solarne fotopanele, a u kombinaciji s termalnom energijom će biti posebno poticana. Istog trenutka možete zvati instalatera, staviti panele i početi proizvoditi energiju koja će vam se plaćati 3,16 kuna kroz 14 godina – rekao je Čačić dodavši da bi se takvo ulaganje vratilo nakon prosječno 8 godina nakon čega se 17 godina ostvaruje čisti profit.

To je, tvrdi Čačić, sjajna vrsta štednje i potaknut će građane za ovu opciju. Međutim, iako je to za građane pojedinačno jako povoljno ukupna snaga je relativno mala.

- Najvažnije je učešće energije vjetra. Po preuzetim obvezama moramo napraviti 1200 megavata. To je investicija u iznosu oko 1,5 milijuna eura za svaki megavat vjetroelektrana, pa znamo da okvirno govorimo o dvije milijarde eura investicija i to bez da smo dotaknuli potencijal off shore projekata. Te vjetroelektrane na moru, ne na otocima, su posebno učinkovite, pa su i platforme na moru rješenje – zaključio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva .

Komentari