'udar na budžet'

Kos: S poskupljenjem goriva morat će rasti i plaće, no tko će to financirati?

Boris Kos, vlasnik jedne od najvećih transportnih tvrtki u Hrvatskoj, trenutno rješenje vidi u odobrenju veće trošarine prijevoznicima, na što može utjecati samo Vlada Republike Hrvatske. Zbog drastičnih povećanja cijena energenata, navodi, prijevoznicima su ulazni troškovi porasli za 100 do 200 posto...
Objavljeno: 15.03.2022. 11:01

Zadnja izmjena: 15.03.2022. 11:13

Cijene goriva od ponoći ponovno su narasle - cijena benzina dosegla je 13 kuna, a dizela 14 kuna, što je direktan udar ne samo na budžet građana već i na troškove prijevoznika, a zbog čega bi moglo doći i do kolapsa autobusnog prijevoza. 

Boris Kos, vlasnik jedne od najvećih transportnih tvrtki u Hrvatskoj, trenutno rješenje vidi u odobrenju veće trošarine prijevoznicima, na što može utjecati samo Vlada Republike Hrvatske. Zbog drastičnih povećanja cijena energenata, navodi, prijevoznicima su ulazni troškovi porasli za 100 do 200 posto.

- To je zbilja veliki udar, ne samo na potrošače, već i na kompletno gospodarstvo. Osobno me to sve čudi jer je na svjetskom tržištu barel nafte pao, a kod nas cijena goriva i dalje raste. Zbilja mi nije jasno zbog čega je došlo do tako velikog porasta cijena. S druge strane, trenutno smo sretni što imamo gorivo, no ipak bi trebalo pažnju obratiti na cijelo gospodarstvo i na kraju krajeva i običnog građana. Nije to samo poskupljenje goriva. Paralelno s time će morati rasti i plaće kako bi ljudi pokrili troškove, no pitanje je odakle će privrednici to financirati - rekao je Kos.

Isto tako, neslužbeno doznajemo kako prijevoznici sredinom ovog tjedna planiraju održati sastanak s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem jer, kako navode, zbog poskupljenja energenata ni autobusni prijevoz više neće moći normalno funkcionirati, posebice u mjestima gdje su autobusi jedini prijevoz do posla, škole ili trgovine.

Komentari