Istraživanje za kolovoz

Iznadprosječan pad cijena nekretnina u Varaždinskoj županiji - evo kolike su cijene kvadrata

Objavljeno: 01.09.2016. 14:44

Zadnja izmjena: 01.09.2016. 15:46

Foto: Arhiv

Prema istraživanju portala Njuškalo.hr, cijene nekretnina u Varaždinu u posljednjih su godinu dana pale su za 1.22%, što je 0.22% više od državnog prosjeka.

Pad cijena nekretnina još je izraženiji na području naše županije i iznosi 3.01% u odnosu na kolovoz prošle godine. Tako je prosječna cijena kvadrata nekretnine u Varaždinskoj županiji 715 eura, dok je prije godinu dana iznosila 737 eura. Ispod te cijene su cijene kuća (600 eura po kvadratu), dok je cijena kvadrata stana nešto viša i iznosi 1026 eura. Trend pada cijene nekretnina karakterističan je praktički za sve hrvatske županije, osim za Međimursku (+0,18%), Šibensko-kninsku (+3,36%), Koprivničko-križevačku (+4,71%), te Ličko-senjsku - gdje je ostvaren porast cijena nekretnina od čak 8,31%.

U samom gradu Varaždinu prosječna cijena nekretnine je 930 eura po kvadratu (što je pad od 12 eura u odnosu na cijenu kvadrata prošle godine). 

Deseti u Hrvatskoj

I naša županija i grad Varaždin se po cijeni nekretnina nalaze na 10. mjestu u Hrvatskoj. No, grad Varaždin je po potražnji za stanovima na nešto višem osmom mjestu. Sasvim očekivano, najviše se traže stanovi u Zagrebu, pa potom u Rijeci i Splitu.
Ovime se samo nastavlja višegodišnji trend pada cijena nekretnina i u našem kraju i cijeloj Hrvatskoj, u kojoj je u posljednjih 5 godina došlo do pada od 5%. Ovakvi podaci, s obzirom na gospodarsku situaciju u našoj zemlji, ne bi trebali nikoga čuditi.
Ipak je puno onih koji i dalje pokušavaju prodati nekretninu preko najvećeg domaćeg internetskog portala za prodaju, tako da je u ovom trenutku na Njuškalu oglašeno čak 170 tisuća nekretnina. Od toga je samo prošli mjesec predano novih 15 tisuća oglasa kojima kupci pokušavaju prodati svoje nekretnine. Na temelju je ovih oglasa i bilo moguće napraviti ovako opsežnu analizu.

Očito je i dalje vrlo povoljno vrijeme za one koji imaju novce da se domognu nekretnina po sve nižim cijenama, dok su i dalje teški dani za sve prodavatelje nekretnina - a osobito kuća.


Komentari