Danas djeca svinje i krave vide samo na TV-u

Objavljeno: 15.09.2012. 12:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: eVarazdin.hr

Vlasnici farma s kravama u Varaždinskoj županiji suglasni su da se danas ljudi na selima manje bave poljoprivredom te nemaju seoska gospodarstva s kravama - jer su se “pogospodili”.

Nekad su krave bile u svakom domaćinstvu, dok ih sad ja jedini imam u čitavoj ulici - rekao je Ivan Hrgar iz Vinice. Razlog zašto je po selima posljednjih godina sve manje krava vidi u tome što danas svi hoće biti - gospoda.

- Nitko neće smrdjeti po štali, mladi su se ugospodili i ne žele u štalu. U cijeloj je ulici čak manje traktora nego prije desetak godina - primijetio je Hrgar. Iako ima samo tri krave, troškovi su vrlo visoki.

- Za troškove koje uložiš u prehranu krava, tek ti se oko prvog u mjesecu vrati neka kuna. Teško je, ali pognemo glavu i radimo dalje - požalio se Hrgar.

Isto mišljenje ima i Franjo Kretić Gonzi iz Donjeg Ladanja.

- Samo da živim od toga, ne bih uspio. Bavimo se još i drugim stvarima pa uspijevamo nekako - rekao je Kretić Gonzi. On ima farmu s 12 krava.

- Kad sam bio dijete, imali smo krave, pa smo odustali. No, ja sam ponovno krenuo u to jer sam mislio da se isplati. U početku je i bilo dobro, ali je 2000. godine krenulo nizbrdo - kaže Kretić Gonzi. Dodao je također da je danas sramota imati krave.

Nema tu više razlike

Proizvođač mlijeka i proizvoda od mlijeka iz Gornjeg Vratna, Stjepan Bistrović, vjeruje pak da danas više ni nema razlike između sela i grada.

- Selo sve više postaje grad, nema tu više razlike. Prije je u selu svaka kuća nešto proizvodila, obitelji su imale i svinje i krave, dok sad praktički više nitko ništa nema - istaknuo je Bistrović koji na svojoj farmi ima oko 85 krava.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika

Komentari