Dobri primjeri: Ovo su četiri naše općine koje sve zajedno imaju svega 100-tinjak nezaposlenih

Kamenolom Ljubešćica

Objavljeno: 16.12.2015. 09:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Krajem studenog u HZZ-u evidentirano je 6791 službeno registriranih nezaposlenih osoba. U odnosu na prošlu godinu to je pad nezaposlenosti u svim ispostavama osim u Varaždinu. Istražili smo koje općine u Varaždinskoj županiji imaju najmanji i najveći broj nezaposlenih…

U Varaždinu je nezaposlenost porasla za 0,3% te je bez posla, sudeći prema podacima, 3.127 osoba. U ispostavi Ivanec nezaposlenost je pala za 0,3% te ima 1.906 nezaposlenih, u Ludbregu je pala za 2.1%, u Novom Marofu 1.5%. Kao i prošlog mjeseca, najbolji rezultat ima Cestica, 2.2%.

Treba naglasiti da su dostupni podaci samo o nezaposlenosti, dok bi se za potpuniju sliku trebali promatrati podaci o zaposlenima, broj stanovnika, površina te gospodarstvo pojedinog grada ili općine. Očekivano, upravo općine s najmanjim brojem stanovnika i površinom imaju i najmanji broj nezaposlenih, no, to ne umanjuje ostvarene rezultate u poduzetništvu. 

Veliki Bukovec – 24 nezaposlenih osoba

Najbolji rezultat ostvaruje Veliki Bukovec u kojemu je trenutno 24 nezaposlenih. Općina prema posljednjem popisu stanovništva broji 1.438 stanovnika te je stopa nezaposlenosti veoma niska. Tome doprinose i male te srednje tvrtke od kojih se dvije vodeće bave drvnom industrijom. Prosjek općine zaposlenih u privatnim poduzećima je 22, dvostruko više nego na razini Županije, 11.

Visoko – 32 nezaposlene osobe

U Visokom je broj zaposlenih prosječno u tvrtkama manji (6), ali tvrtke ostvaruju veće prihode i dobit. Od djelatnosti veliku važnost ima poljoprivreda te manjim dijelom drvna i prehrambena industrija te se općina, koja graniči s Koprivničko – križevačkom županijom, u posljednje vrijeme sve više orijentira prema Zagrebu i Varaždinskoj županiji. U 2011. općina je imala 1518 stanovnika.

Breznički Hum – 33 nezaposlene osobe

Općina Breznički Hum rekorder je po dobiti poduzeća koja iznosi 232.127 kuna. Važnu ulogu imaju poljoprivreda – stočarstvo i lov, dok se mala i srednja poduzeća bave različitim djelatnostima od kojih je vodeća metalna i drvna industrija. Na području općine živi 1.356 ljudi.

Ljubešćica – 38 nezaposlenih osoba

Ljubešćica po svim pokazateljima ostvaruje dobre rezultate u poduzetništvu. Naime, dobit po poduzeću bila je 84.275 eura te je 6 poduzeće ostvarivalo dobit veću od 50.000 eura. Važna je drvna industrija, tradicionalno, a u posljednje vrijeme razvija se proizvodnja betonske galanterije i termoizolacijskih i završnih žbuka, transport i građevina.

Najviše nezaposlenih u Trnovcu

Općina Trnovec Bartolovečki, premda ima jednu od najrazvijenijih gospodarskih zona, imala je 252 nezaposlena, međutim, prema ukupnom broju stanovnika (6.884) te zaposlenih, realno se ne radi o velikoj brojci. Slijede Maruševec (304) te Bednja s 268 registriranih nezaposlenih osoba.

Komentari