Dolar naslabiji u 3 godine, rastu rizična ulaganja

Objavljeno: 26.04.2011. 08:36

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu u gotovo tri godine, što je ponajviše posljedica veće sklonosti ulagača prema rizičnijim ulaganjima, kao što su dionice i valute s većim prinosima, prenosi profitiraj.hr

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,94 posto, na 74,07 bodova. U jednom trenutku zaronio je na samo 73,73 boda, najnižu razinu od kolovoza 2008. godine.

Pritom je tečaj europske prema američkoj valuti ojačao 0,90 posto, na 1,4560 dolara. U četvrtak je u jednom trenutku dosegnuo i 1,4649 dolara, najvišu razinu u 16 mjeseci.

Dolar je oslabio i prema jenu, pa je njegov tečaj potonuo 1,51 posto, na 81,85 jena.

I euro je oslabio u odnosu na japansku valutu. Cijena mu je pala 0,59 posto, na 119,25 jena.

S&P upozorio na mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a

Slabljenje američke valute posljedica je upozorenja agencije Standard & Poor’s da postoji mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a u iduće dvije godine, ako Washington ne uspije zauzdati državni dug i proračunski deficit.

Analitičari banke Pictet ukazali su pritom na najnovije ocjene glavnog ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Oliviera Blancharda da SAD-u nedostaje vjerodostojan plan za smanjenje proračunskog manjka u srednjoročnom razdoblju i istaknuli da se dolar zbog toga “našao pod pritiskom”.

Uz to, odlični kvartalni poslovni rezultati niza kompanija potaknuli su sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, kao što su dionice i valute s većim prinosima.

Raste sklonost riziku…

- Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima kompanija, ponovno je porasla sklonost ulagača prema riziku, pa su se fokusirali ne samo na dionice, nego i valute s većim prinosima – kaže Dariusz Kowalczyk, analitičar u banci Credit Agricole.

Euro jača i zbog toga što bi razlika u kamatama između eurozone i SAD-a mogla dodatno porasti. Procjenjuje se, naime, da će Europska središnja banka nastaviti povećavati kamate, nakon što ih je nedavno povisila s 1 na 1,25 posto, dok će američki Fed još neko vrijeme držati ključne kamate na rekordno niskim razinama između nula i 0,25 posto.

Više na profitiraj.hr


Komentari