Domaći prijevoznici ogorčeni blokadom na granici sa Srbijom: "Nemojte nas ništa pitati, pitajte Milanovića!"

Objavljeno: 25.09.2015. 08:52

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Predsjednik skupštine Udruge cestovnih prijevoznika u RH Dragutin Kranjčec

Zbog sumnje da sve izbjeglice, u dogovoru s Mađarima, šalje u Hrvatsku, hrvatska Vlada odlučila je blokirati prijelaz Bajakovo za ulaz teretnih kamiona iz Srbije. Srpska Vlada u ponoć je odgovorila protumjerama te je blokiran uvoz sve hrvatske robe u Srbiju. Uslijedile su nove protumjere - niti jedan srpski državljanin niti automobil sa srpskim tablicama ne smije u Hrvatsku.

Prema posljednjim informacijama Hrvatskog autokluba o stanju na graničnim prijelazima, na prijelazu Bajakovo propuštaju se teretna vozila s lako kvarljivom i ADR robom, a kolona teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske je oko dva kilometra.

Na ulazu u Republiku Hrvatsku ne propuštaju se vozila srpskih registracijskih oznaka, izlazak iz Hrvatske otvoren je za vozila svih registarskih oznaka. Granični prijelaz Tovarnik otvoren je za osobna vozila i autobuse, osim za vozila srbijanskih registracijskih oznaka, dok je teretni promet u prekidu.

Iz HAK-a napominju kako se zabrana ne odnosi na granične prijelaze s BiH, Mađarskom i Slovenijom, a za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom, Ilok, Ilok 2, Principovac, Erdut i Batina.

Zbog prekida teretnog prometa ogorčeni su i domaći prijevoznici kojima kamioni stoje na graničnim prijelazima s Srbijom.

- U blokadama je trenutno stotinjak kamiona koji idu iz Hrvatske prema Srbiji, iz Mađarske prema Srbiji i iz Bugarske prema Srbiji. Neodgovorno je dozvoliti ljudima da bez ikakvih dokumenata kroz polja i šume prelaze granicu, a teretnim vozilima s dokumentima i robom se stavlja blokada. Ogorčeni smo i nemojte nas više ništa pitati, pitajte Milanovića i ministarstva koji su donijeli takvu odluku - rekao nam je prijevoznik Dragutin Kranjčec koji više ništa nije želio komentirati, kao ni prijevoznik Željko Meglić.

Četiri kamiona stoje i prijevozniku Romanu Modriću. Tri su na graničnom prijelazu Bajakovo, dok je jedan na granici iz Bugarske prema Srbiji.

- Molim premijera, Vladu Republike Hrvatske, bilo koga za razum. Puni smo gorčine i evo molimo za razum! Ovo što se radi je nevjerojatno, očajni smo. Nekome u Vladi nije jasno da mi ovom blokadom trpimo velike gubitke i gubimo poslove - ogorčen je Modrić i dodaje kako je roba u kamionima već trebala biti dostavljena, a druga preuzeta. Međutim, kamioni nisu mogli proći granicu i posao je propao.

- Svakom tom čovjeku koji vozi kamion treba isplatiti plaću, a onaj kome robu treba isporučiti neće plaćati ono što je kasnilo. Kako da ja tom čovjeku isplatim plaću? Kako će meni vlasnik robe ponovno dati posao transporta, ako ja kasnim? Naši političari ne znaju kako je to raditi pa zato donose takve odluke bez da imalo promišljaju o tome kakve će biti posljedice - rekao je Modrić.

Kako doznajemo, vozači kamiona se sami snalaze za hranu i piće i uglavnom čekaju u kamionima. Ima masa vozača koji nisu Hrvati, već su iz zemalja Europe i daleko od svojih polazišta koji također čekaju u kolonama.

Podsjetimo, Vlada RH je donijela odluku o zatvaranju istočnih granica zbog izbjegličke krize u Hrvatskoj, a prijevoznici su jučer preko Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika poslali apel prema Vladi i svim nadležnim institucijama da se ulože maksimalni napori kako bi se normalizirao teretni promet preko graničnih prijelaza.

>> Hrvatski cestovni prijevoznici: Zbog zatvaranja granica prijeti nam gubitak posla

Iz Županijske komore Varaždin napominju kako će ovakva situacija ako se nastavi imati nesagledive posljedice, ne samo za cestovne prijevoznike, već i direktno za gospodarstvenike koji posluju s istočnim tržištem. Kokretno se radi o 63 tvrtke s područja Varaždinske županije.

- U toj cijeloj priči prijevoznici su oštećeni jako, ali stvar je puno dublja i imat će puno veće posljedice. Minimalno 63 naše tvrtke osjetit će probleme, jer su izvozno orjentirane i rade s Istokom i Zapadom. Njima svaka blokada bilo koje granice čini jako velik problem - rekao je Čedomil Cesarec, predsjednik Županijske komore.

Problem je sa Srbijom, kaže, dodatno taj što su naše tvrtke tamo jako puno investirale. Tamo funkcioniraju i njihovi su poslovi u Hrvatskoj i Srbiji međusobno umreženi.

- Blokadom se ne stvraaju samo problemi sa Srbijom, nego i ukupno poslovanje prema Hrvatskoj i prema drugim zemljama. Tako da to nadilazi samo prijevoznike. Za gospodarstvo u Varaždinskoj županiji ovo može imati vrlo opasne i dalekosežne posljedice. 63 tvrtke su sada direktno pogođene, a pogođeno je indirektno još mnogo njih, što vam je zapravo gotovo polovica ukupnog prihoda Varaždinske županije - naglasio je Cesarec i dodao kako kao Županijska komora apeliraju prema svima nadležnima koji mogu utjecati na trenutnu situaciju da se što je prije moguće riješi i stabilizira te da se što prije počne normalno poslovati.

Komentari