potrajalo je dvije godine

PRAVOMOĆNO Remex nije utajio porez, no zbog sporosti pravosuđa pretrpjeli su - neugodnosti

Objavljeno: 20.10.2017. 13:19

Zadnja izmjena: 20.10.2017. 13:50

Foto: Google Maps

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu 2015. godine je pred Općinskim sudom u Varaždinu podignulo optužnicu protiv Slađana Hajduka, vlasnika i direktora novomarofske tvrtke Remex. Međutim, u rujnu ove godine sud je utvrdio da prilikom uvoza robe iz Narodne Republike Kine „nije ostvareno subjektivno obilježje inkriminiranog kaznenog djela“ zbog čega je DORH odustao od daljnjeg kaznenog progona, a kazneni postupak protiv Remexa kao tvrtke i direktora Hajduka je obustavljen. 

Ispostavilo se zapravo ono što je Hajduk odmah nakon objave DORH-ova priopćenja izjavio za naš portal – da su prilikom uvoza robe nenamjernom pogreškom koristili pogrešan tarifni broj, odnosno broj koji od ulaska Hrvatske u Europsku uniju više nije bio važeći.  Nažalost, u međuvremenu Hajduk i tvrtka koja, kao što je vidljivo iz njezinih godišnjih izvješća o poslovanju – ostvaruje kontinuirani rast prihoda, broja zaposlenih i uredno podmiruje sve svoje obveze, pretrpjeli su neugodnosti zbog kašnjenja pravosudnih organa.

Kasnili godinu dana

DORH je naime objavio priopćenje da je Hajduk prilikom uvoza robe iz Narodne Republike Kine utajio 1,5 milijuna kuna carine ili poreza, i to gotovo godinu dana nakon što je pogreška već bila ispravljena, a pogreškom nastali dug zajedno s kamatama bio podmiren.

- Moja tvrtka tijekom 20 godina poslovanja nikada nije bila dužna državnom proračunu, dobavljačima ili zaposlenicima. U ovom trenutku imamo preplatu od 100.000 kuna na ime PDV-a, a Carinskoj upravi upravi zahvaljujem što nas je upozorila na pogrešku i dug koji smo bez problema podmirili iz redovitog poslovanja – izjavio je tada Hajduk, a dvije godine kasnije pravomoćno utvrdio i sud.

Komentari