nepovoljna kretanja

Dovoljno je pogledati ovaj grafikon i jasno vidjeti galopirajući problem na našem tržištu rada

Objavljeno: 11.12.2017. 11:06

Zadnja izmjena: 11.12.2017. 11:07

Foto: Arhiva

Iako na prvi pogled situacija djeluje gotovo pa idilično, naše tržište rada ima ozbiljne probleme i grafikon HZZ-a to više nego zorno prikazuje. Nezaposlenost i dalje pada - ovaj mjesec 2,6%, ali to više nije glavni problem.

Ukupni broj nezaposlenih prijavljenih na burzi rada sada iznosi 3671 osoba, što je više nego 3 puta manje nego rekordno loše 2012. godine, kad je na burzi u našem kraju posao tražilo 11972 osobe. No, sada pažljivo pogledajte ovaj grafikon i pokušajte uvidjeti problem koji postaje sve nerješiviji.

 

Drastična promjena trenda

Da biste ga uočili, usmjerite se na donje dvije krivulje - onu crvenu koja pokazuje broj prijavljenih potreba za radnicima i onu svijetloplavu, koja pokazuje broj zaposlenih. Kao što možete jasno vidjeti, one su sve do prije 3 godine bile prilično usklađene - drugim riječima, otprilike onoliko koliko je bilo ponuđenih radnih mjesta toliko se ljudi i zapošljavalo. Onda se tijekom 2015. dogodila drastična promjena trenda - odjedanput je broj otvorenih radnih mjesta postao puno veći od broja onih koji se zapošljavaju. Jednostavnije govoreći, veliki dio radnih mjesta ostaje nepopunjen.

I taj se trend nastavlja praktički istim tempom i danas. U studenom je bilo otvoreno 712 radnih mjesta, a posao je uzelo 313 osoba. A posljedice toga vrlo lako je predvidjeti - i one su se već počele događati. Poslodavci koji ne mogu naći dovoljno radnika počinju otvarati sve manje radnih mjesta - tako je broj ponuđenih radnih mjesta manji za 30,3% nego u studenome 2016. No, ni to ne dovodi do približavanja ovih dviju krivulja - jer se i broj onih koji su uzeli posao smanjio u odnosu na prošlu godinu za 30,5%, te je u studenom iznosio 313 osoba.

Drama na vidiku

Ono na što smo već više puta ukazivali, sad je sve očitije. Nezaposleni sada više biraju ponuđene poslove, sve je rjeđe zapošljavanje po sistemu "daj što daš". Znakovito je primijetiti da se najviše ovaj mjesec smanjila nezaposlenost onih bez radnog iskustva - za čak 15,5% (podsjetimo, ukupni pad nezaposlenosti je 2,6%). Očito su tražitelji prvog zaposlenja spremniji prihvatiti ponuđena radna mjesta, kako bi stekli radno iskustvo i postali konkurentniji na tržištu rada.

Nastavi li se ovakvim trendom, nije teško predvidjeti što će se dogoditi. Poslodavci koji više ne mogu naći radnike okrenut će se drugim tržištima rada ili staviti ključ u bravu. Moglo bi uistinu doći i do dramatičnih okolnosti u kojima bi se u kratkom roku zatvorilo nekoliko jačih tvrtki i time dovesti do naglog porasta nezaposlenosti. Jedini lijek za ovu situaciju jest povećati ponudu radnih mjesta koja će biti interesantna nezaposlenima, ali to je proces za koji će trebati godine. A sadašnji višegodišnji trend na tržištu rada teško da može toliko čekati.

Komentari