Društvo inovatora Varaždinske županije obilježava 30. godišnjicu osnutka

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 23.09.2014. 13:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Društvo inovatora Varaždinske županije (DivŽ) u petak 26. rujna obilježit će 30. godišnjicu osnutka. Svečanost će biti održana u prostoru Glazbene škole u Varaždinu (Kapucinski trg 8) s početkom u 17 sati...   

Društvo inovatora Varaždinske županije osnovano je 25. rujna 1984. godine, a svoj rad temelji na statutarnim odrednicama kao nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija. Djelujući u sklopu Udruge inovatora Hrvatske i Hrvatske zajednice tehničke kulture, svojim volonterskim radom svih članova pruža pomoć u promoviranju intelektualnog vlasništva te potporu izumiteljima u dobivanju patentnih isprava za svoje izume.

- Mnoga inovativna dostignuća naših članova bila su nagrađivana i na inozemnim izložbama u Europi (Nürnberg, Geneva, Brussel, Moskva, London) te Americi (Pittsburgh). Najpoznatiji izum je ValMod (Varaždinski model logopedskog tretmana rješavanja mucavosti kod ljudi) dr. sc. Darka Novosela – ističe Josip Kužir, predsjednik DIVž.

Društvo svoj doprinos iskazuje i kao organizator Državne smotre maturalnih radova u području dizajna IDIVA, gdje potiče mlade maturante i njihove mentore na kreativno i inventivno stvaralaštvo.

Ocjenjivanje takovih radova u izvaninstitucionalnom obliku obrazovanja dobro je prihvaćeno od strane učenika i mentora, jer na taj način dobivaju još jednu potvrdu za svoj rad.

- U izložbi sudjeluju i djeca s posebnim potrebama Centra za obrazovanje i odgoj „Tomislav Špoljar“ iz Varaždina, tako da se i njima daje mogućnost predstavljanja svojih radova. Izložba se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva gospodarstva te Varaždinske županije, grada Varaždina i Udruge inovatora Hrvatske – naglasio je Kužir.

Obljetnici osnutka DIVž nazočit će predstavnici grada Varaždina i Varaždinske županije, Udruge inovatora Hrvatske Ministarstva poduzetništva i obrta.

Komentari