Drvna industrija Novog Marofa: "Lipa" ne radi, "Bor" upitan

Objavljeno: 10.11.2013. 17:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Svoger/VT

- Radim u "Lipi" nekih petnaestak godina. Prošle godine počele su kasniti plaće. Ti zaostaci isplaćeni su krajem prošle godine, no već početkom ove, nastali su novi zaostaci. Do kraja drugog mjeseca nismo dobili plaće i tih dva mjeseca uvijek zaostaje. Posljednja plaća bila je isplaćena 30. kolovoza za lipanj – započinje svoju priču jedan od 120 radnika novomarofske tvornice "Lipa".

Kao što je već poznato, drvne industrije "Lipa" i "Bor", što su u vlasništvu novomarofskog poduzetnika Zlatka Meštrića, proživljavaju svoje najteže dane. Meštrić u svom vlasništvu ima i poduzeće "Trgonom".

Nad "Borom" je prekinuta predstečajna nagodba, a "Lipa" ne radi od 1. rujna. Parketara je radila još nekih tri tjedna, ali sad više ne rade ni oni.

Objašnjenje vlasnika je da su za cijelu situaciju krive Hrvatske šume koje su blokirale poslovanje "Lipe", međutim, prema riječima našeg sugovornika, potraživanja Hrvatskih šuma iznose tri milijuna kuna i logično je da ne žele isporučivati sirovinu, ako im se dugovi ne podmiruju.

Prije oko dva tjedna, s radnicima "Lipe" održan je sastanak na kojem im je ponuđeno da daju otkaze.

Vlasnik nam je ponudio da sami damo izvanredni otkaz, da se prijavimo na burzu koja će nam isplaćivati naknadu od 1600 kuna. Znači, trebali bi se odreći otpremnina, što iznosi nekih 15 do 20 tisuća kuna, ali i zaostalih plaća. Kad smo ga pitali što ako ne želimo dati otkaz, rekao je da će nam ga onda on svejedno dati – govori jedan od radnika "Lipe".

Kakav je njihov status danas, nitko ne zna, a navodno se radi na tome da se nad "Lipom" pokrene predstečajna nagodba.

U "Boru" je situacija zasad nešto bolja. Još imaju nešto sirovine pa se radi. Plaća im također kasni, a ovih dana dobili su plaću za kolovoz. Tamo radi dvjestotinjak radnika.

Nad "Borom" je 29. ožujka ove godine pokrenuta predstečajna nagodba, no ona je prekinuta krajem kolovoza ove godine zbog utvrđivanja zlouporabe prava pred nadležnim tijelom. O kakvoj zlouporabi se točno radi, upitali smo vlasnika "Bora" Zlatka Meštrića, no do zaključenja ovog broja nismo dobili njegov odgovor.

Kako neslužbeno doznajemo, u "Boru" je proveden financijski nadzor Ministarstva financija Porezne uprave područni ured Varaždin te su na površinu isplivale neke nepravilnosti zbog kojih je zaustavljen postupak predstečajne nagodbe.

- Jako teško živimo. Jedva krpamo kraj s krajem. Nažalost, ima puno onih koji imaju obitelj, ima puno bračnih parova koji rade u "Lipi". Preživljava se, radi se nešto na crno, jer se drugačije ne može – govori naš sugovornik.

Ono što većinu radnika smeta i brine jest činjenica da im vlasnik nije ponudio nikakav plan na koji način će im vratiti novac što im je ostao dužan.

- Ne želimo dati otkaz jer se ne želimo odreći naših prava. Svjesni smo teške situacije u kojoj je firma, no zašto bismo mi odustali od nečeg što smo svojim rukama zaradili? – pita se radnik "Lipe".

Sve što bi htjeli jest da se mogu vratiti na posao te da im se isplate zaostaci.

– Žalosti nas to, ljudi su vezani uz "Lipu". Radili su tamo po dvadesetak godina, a nekima je Lipa bila jedini izvor prihoda. Svi bismo mi htjeli da tvornica normalno radi, da imamo posla, da nam se isplate plaće – poručuje jedan od radnika.

Ono što je zapravo u cijeloj priči najžalosnije jest činjenica da nitko na gašenje ovih velikih drvnih industrija od kojih živi tristotinjak obitelji ne reagira, bez obzira na to što se radi o privatnoj firmi. Niti gradska vlast, niti županijska. Nije se umiješala ni država, odnosno Vlada, koja je svojedobno tražila najbolje rješenje primjerice za problem Diokija, također privatne firme.

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 4. studenog.

Komentari