Država zatražila hitan povrat dionica, Varteksu prijeti tužba

Objavljeno: 05.05.2015. 10:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

Država je od Varteksa zatražila hitan povrat dionica koje je tom tekstilcu prenijela prije sedam godina uz uvjet da ih po posebnim uvjetima proda zaposlenicima, piše Poslovni.hr.

Radničkim dioničarstvom trebalo je biti obuhvaćeno nešto više od tri tisuće varteksovaca, koliko ih je tada bilo u radnom odnosu, koji su prema ugovoru što su ga sklopili Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) i Varteks mogli steći ukupno 15 posto dionica.

Prodaja putem ESOP programa trebala se odvijati u dva kruga, no proveden je samo jedan. Stoga je Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) odbilo zahtjeve Varteksa s kraja prošle godine da mu se produlji rok za drugi krug prodaje dionica radnicima. Varteksu je, kako je navedeno u odluci koju potpisuje predsjednik Upravnog vijeća CERP-a Mladen Pejnović, ostavljeno 10 dana nakon što dobije obavijest za povrat dionica državi.

U suprotnom, CERP će do njih pokušati doći sudskim putem. Kako piše Poslovni.hr, iz Varteksa na upit o ovom slučaju kažu kako je prvi krug ESOP programa proveden uspješno 2010. godine. No, objašnjavaju kako zbog gospodarske krize, kao i zbog dugotrajnog procesa pronalaženja rješenja za restrukturiranje dugova prema vjerovnicima i provođenja predstečajne nagodbe, nije bilo adektvatnih preduvjeta za provođenje drugog kruga ESOP-a.

Komentari