eBay otvara 200 radnih mjesta, Split postaje high tech grad

Objavljeno: 25.07.2011. 10:29

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Četvrta po veličini svjetska internetska kompanija, eBay, planira u Splitu zaposliti od 60 do čak 200 programera, doznaje Poslovni dnevnik, a prenosi profitiraj.hr.

Time bi u Splitu nastala jedna od najvećih softverskih tvrtki u Hrvatskoj. Usporedbe radi, tek dvije kompanije u Hrvatskoj zapošljavaju više od 200 programera. To su IN2 grupa i Ericsson Nikola Tesla, i obje su, kao i većina domaće IT industrije, smještene u Zagrebu.

Internetski div eBay na hrvatsko je tržište došao preko američkog start-upa Where kojeg je u travnju preuzeo za 135 milijuna dolara. Where, koji je u Splitu početkom ove godine otvorio svoju podružnicu i zaposlio 15-ak programera na softverskom razvoju, prema planu novog vlasnika povećat će broj zaposlenih za četiri do pet puta.

Zasad nije poznato hoće li povećanje biti proporcionalno u Splitu i SAD-u jer kompanija većinu od ukupno 120 radnika ima na plaći u SAD-u ili će se u Hrvatskoj zaposliti i više od očekivanih 60 programera. Bruno Batarelo, voditelj poslova tvrtke Where za Hrvatsku, kaže da, dok čekaju konačne odluke novog vlasnika, nastavljaju sa zapošljavanjima pa će do 1. rujna u Splitu imati 18 stalno zaposlenih programera.

- Trenutačno smo u fazi usklađivanja i zato imamo kontakte i s eBayom za Europu kako bismo se integrirali u njihovo poslovanje. No Where će prema informacijama koje zasad imamo ostati samostalan poslovni subjekt – kaže Batarelo. Dodaje da je eBay kupio Where kako bi podupro razvoj PayPala. Where se, naime, bavi geolokacijskim uslugama i tu je svojevrstan konkurent Google Mapsu, dok se PayPal bavi plaćanjima preko interneta. I eBay i PayPal svoje usluge već nude hrvatskim građanima i tvrtkama, a hoće li to značiti da će i eBay poput Googlea u Hrvatskoj otvoriti svoj ured i krenuti s intenzivnijim prodajnim aktivnostima zasad nije poznato.

- Ono što mi sa strane Wherea znamo jest da smo prije radili razvoj i da nas eBay želi upravo stoga kako bi nastavio s razvojem jer smo se u tome dokazali – naglašava Batarelo. Ističe da su im eBay i PayPal znatno povećali ugled u programerskoj zajednici te da im se zbog toga sada na oglase za posao javljaju programeri iz cijele Hrvatske. Kaže da je čak jedan programer odlučio s obitelji preseliti iz Istre u Split kako bi mogao raditi za njih.

izvor: profitiraj.hr

Komentari