ECB u pokušaju spašavanja Španjolske i Italije

Objavljeno: 16.08.2011. 17:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Europska središnja banka objavila je u ponedjeljak da je prošlog tjedna kupila obveznice članica eurozone za rekordne 22 milijarde eura u nastojanju da ublaži dužničku krizu koja je zaprijetila Italiji i Španjolskoj, piše poslovni portal Profitiraj.hr

ECB je u prvoj polovini kolovoza objavio da će nastaviti s provedbom programa otkupa obveznica, suspendiranom prije pet mjeseci, kako bi pomogao zemljama-članicama pogođenima snažnim oscilacijama na financijskom tržištu.

Time je ukupni iznos koji je ECB dosada izdvojio za tu svrhu porastao na 96 milijardi eura.

Po običaju banka u ponedjeljak nije navela čije je obveznice kupovala ali trgovci su prošlog tjedna kazali da intervenira kako bi poduprla talijanske i španjolske obveznice.

Prethodni rekordni tjedni iznos otkupa iznosio je 16,5 milijardi eura i zabilježen je u prvom tjednu provedbe programa.

Ekonomisti očekuju da će ECB u narednim tjednima nastaviti s programom otkupa dok ne stupe na snagu nove mjere kojima će biti ojačai zajmodavni kapaciteti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF).

Fond bi trebao preuzeti na svoja leđa teret otkupa nakon što parlamenti zemalja-članica odobre mjere koje su čelnici eurozone dogovorili na izvanrednom srpanjskom samitu. Procjenjuje se da će to biti u drugoj polovini rujna.


Izvor: profitiraj.hr

Komentari