Tijekom vlažnog perioda kada rajčicu, krumpir, krastavce, tikvice, luk, češnjak, grah i kupusnjače napada plamenjača preporuča se zaštitu biljaka provoditi bio-preparatima Mycosin-vin ili Frutogard.
Ukoliko nije jak pritisak bolesti preventivnom primjenom moguće je držati pod kontrolom plamenjaču s pripravkom kojeg se napravi tako da se u 1 L vode doda 1 dl mlijeka ili s pripravkom od sode bikarbone tako da se u 2 L vode doda 1 kap biljnog ulja, 1 kap deterdženta i 2 žličice sode bikarbone. Biljno ulje služi kao fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje pripravka.
Važno je da se s ovim pripravcima biljke tretiraju prije kiše, a pripravci se primjenjuju prema potrebi.
Gordana Lovrec, dipl.ing.agr.
Viša stručna savjetnica za ekološku i integriranu poljoprivredu
Komentari